ZOUK
  MUZIKA

Slušajte numeru sa plejera: Labylle and Cheela - Laisse Parler Les Gens

"Frankofooni tropski zvuk"

Na sajtu se retko dotičemo francuskih karipskih kolonija (Francuski Antili), no evo stila koji pravo potiče sa ostrva Guadeloupe i Martinique. Dublje gledano koreni ovog veselog karnevalskog ritma brzog tempa su u zapadnoj Africi. Nastao je 1980, zajedno sa još pravaca koji su pratili studijsku revoluciju (sintisajzer, ritam mašina, MIDI sekvenceri) i prateći zvuk. Rodonačelnici ovog stila bili su sastav Kassav koji su nadogradilli obogatili kadens-lipso i kompas Haitija /zastava/ i Dominike /zastava/ (ne mešati sa Dominikanskom republikom /zastava/) sa gwo-ka udaraljkama i vokalima na kreolskom i francuskom jeziku, dodali elemente rege, salse i kompas muzike. Zouk je popularnost sticao i zbog pompeznih teatralnih (rečju: šou) nastupa sa spektakularnim efektima i šarenim kostimima.

Moderni zouk (zouk-love) - senzualni ples i muzika se proširila svetom, i pojavljuje se u raznim stilskim kombinacijama: kizouk (kizomba + zouk kombinacija je sve popularnija posl. godina), zouk-R'n'B (u Francuskoj), cola-zouk (na Zelenortskim ostrvima)....

 
 
  PLES

U različitim regionima se zouk drugačije pleše na Karibima, u Brazilu /zastava/ i u Africi, na Kape Verdeu (Zelenortska ostrva) u Angoli. Razvijeno je više lokalnih plesova na ovu muziku: brazilski zouk, lambada (lambazouk). Zouk (i kizomba i semba) se podučavaju i u nekim školama salse i karipskih plesova u Beogradu.

Nadamo se da ćemo uskoro proširiti sve plesne sadržaje, makar sa par rečenica, poput ovog...

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Tradicionalni zvuk: Edith Lefel, Gilles Floro, and Jocelyne Labylle. Moderni: Alan Cavé
 
povratak na pravce