VALLENATO
  MUZIKA

Slušajte sa plejera: Rafael Escalona - La Creciente Del Cesar

Muzički popularni folk stil iz Kolumbije /Kolumbija/ nastao u početku kao romantična farmerska pesma. Kroz tekst se kritikovao i komentarisao život rančera i campesionosa odsečenih od kulturnih centara. Tako se sve do 1940-ih svirao na selu, dok nije došlo do komercijalizacije kroz radio, pa se u narednih par decenija vrlo popularizovao po gradovima. Sam naziv znači "rođen u dolini" koja stvarno postoji u severo-istočnoj Karipskoj regiji Kolumbije /Kolumbija/. Poznati izvođači tradicionalnog stila su Diomedes Diaz and Jorge Onate. U modernom smislu mora se postaviti Carlos Vives koji je okruživši se kvalitetnim muzičarima modernizovao stil stvorivši rock-vallenato stil i time doprineo eksploziji popularnosti, pogotovo među mlađim generacijama.

U početnom obliku nastala je kao transkulturalna kombinacija lokalne Indijanske carizzo muzike (kojoj su španci u tokom kolonizacije nametnuli fiksno vreme i veličinu strofe) sa afričkim ritmovima i evropskim instrumentima. U početku su se koristili: frula, guaćaraka i kaha da bi se docnije uvela gitara i drugi instrumenti. Trubaduri su pod uticajem Evropske muzike počeli da koriste klavir i harmoniku. Ritmički raznovrsan, sadrži čak ćetiri različita pod-ritma sa različitim taktom i tempom kojima harmonikaš daje ritmičku strukturu i melodije akorde u određenoj pesmi.

Zahvaljujući velikim festivalima od kojih je najveći The Vallenato Legend Festival (www.festivalvallenato.com), popularnost lagano raste i kao svaki "živeći" muzički stil, menja se i širi, socijalno i geografski. Tako se svojim zvukom izdvojila i nova generacija muzičara nazvana La Nueva Ola (Novi talas). A "među-generacijske" kombinacije začete gore pomenutog Carlos Vivesa popularnih tradicionalnih kolumbijskih stilova (najpre Valjenata) sa drugim rasprostranjenim karipskim pop-stilovima kao što su merenge ili salsa, nazvan je Tropipop ("Tropical Pop").

 
 
  PLES
...
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Diomedes Diaz, Jorge Onate, Carlos Vives, Rafael Escalona, Fonseca...
 
povratak na pravce