TROVA
  MUZIKA

Truntuno su na jednoj strani obuhvaćena oba pravca, mada je pod razmatranjem opcija zasebnog opisa.

Poslušajte sa plejera iznad, stariju pa noviju trovu: Trio Cuba - Me siento triste (1935) i El Tren - Vieja Trova Santiaguera (2000)

Trovaderos su bili kant pevači iz Kube /zastava/ početkom 20. veka koji su putovali od grada do grada svirajući trovu. Ona je bila jedna od prvih popularnih tradicija pesme, nastavši krajem 19 veka i ostavši prisutna prvom polovinom 20. Jedan od par korena kubanske muzike, ili kako ih LatiNet svrstava, superpravaca. Prvi veliki majstor trove bio je puno puta prepevan Sindo Garay, i čiji su kreativni pristup i muzička nepismenost omogućili da njegovo delo prevaziđe generacijski jaz.

Nova trova

Trova nueva
Revolucionarni duh

Krajem 1960-ih i '70-ih Nueva Trova je proste romantične balade dopunila narodnim protestno politizovanim tekstovima, pod uticajem sveobuhvatnih političkih, socijalnih i kulturnih promena uzorkovanih revolucijom 1959. Uticala je na nueva canción (ili novu pesmu) u Argentini /zastava/ i Čileu /zastava/, proširivši se i postavši tako jedan od vidova "pan-latinskog" pokreta. Uprkos teome što je inspirisana protestnim stilom Bob Dylana, kritikovala je zloupotrebu savezništa sa Sjedinjenim Državama. Popularnost je drugom polovinom '80-ih je počela da slabi, pred raspad Sovjetskog saveza.

 
 
  PLES

U pitanju je kategorički definisan muzički pravac, tako da muziku ne prati određena vrsta plesa.

 

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Pepe Sánchez, Haciendo Punto en Otro Son, Liuba María Hevia, Eliades Ochoa ...
 
povratak na pravce