TIMBA
  MUZIKA

TimbaNumera sa plejera: Charanga Habanera - La miradera (2011)

Timba je prvi put krenula na Kubi /Kuba/ tokom 1970-ih kao rezultat eklektičnog postrevolucionarnog songa kada su kubanski muzičari počeli da istražuju mogućnosti. Rezultat je moderni zvuk Timba ("Salsa Cubana") koji je pun zamah dostigo '90-ih kao naširoko rasprostranjen i popularan stil plesa i muzike. Do sredine '90-ih se moglo kazati da većina lokalnih plesnih bendova sa Kube /Kuba/ izvodila je timbu. Bio je to inovativan i svež stil - fuzija afro-kubanske rumbe sa džez pa čak i fank uticajima, pod velom sve modernije studijske produkcije.

Fanki ritmika u današnjoj timbi potiče iz songoa. Duvačka sekcija je prevladala nad charanga instrumentacijom. Zvuk odlikuju složeni aranžmani, sintetizovane bas linije i duvači, brze promene tempa, kombinovanje pevanja sa repovanjem. I ako je startovala među domaćom populacijom, ubrzo se proširila po komšiluku i svetu.

 

 
 
  PLES

Po nekima je timba provocirala kontroverzu zbog svojih opuštenih (uličnih, ponekad vulgarnih) tekstova. Velikim delom je nastala od rumbe i salse, i poput nekih elektronskih klupskih momenata (house-techno-trance), toliko je zarazna za plesače da mogu da plešu do iznemoglosti.

Napišite ili pošaljite opširniji tekst - postanite autor saradnik...

 

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Bamboleo, La Charanga Habanera, Klimaz, Manolin, Issac Delgado, Azucar Negra...
 
povratak na pravce