TANGO
  MUZIKA

Sa plejera slušate: Luis Vinicio y Orq. - Blue Tango (L. Anderson)

Tango figuraTango, autentična muzička i plesna forma, zapravo se može posmatrati kao argentinska samba. Prvi su je svirali argentinski kauboji - Gaučosi. Parovi plešu tango u bliskom zagrljaju i naizgled se divlje kreću po podijumu. Muzika je obično u minoru i 4/4 taktu. Ritmovi su sinkopirani, oštro razdvojeni, visoko akcentovani i sadrže izražene prekide u taktovima. Konvencionalna izvođačka postavka ove muzike uključuje jednoglasje i gitarsku pratnju. Tekstovi pesama imaju formu podužih naracija o sentimentalnim, emocijama vođenim temama.

Tango figuraI dok je I svetski rat divljao po Evropi i Americi, kulturno-raznovrsni Tango je otkrivao afrički uticaj u svom imenu i koreografiji, englesko poreklo u svom odnosu naspram Habanere (koja se može pratiti sve do kantri plesa Britanije 17 veka), špansku pozadinu u sličnosti sa Andaluzijskim tangom, i najvažnije, argentinsku sentimentalnost sa tekstovima koji često naglašavaju razne aspekte života u toj zemlji. Uprkos velikoj popularnosti među plesačima u Evropi i Americi, kroz istoriju su bili česti negativni stavovi otelotvoreni u vidu cenzure od strane političkih vođa kao što su bili Engleska kraljica, nemački Kaiser, pa čak i sam Papa.

 
 
  PLES

Rudolph Valentino plese Tango!Tango je ples koji je kao i muzika sasvim drugačiji od ostalih popularnih latino plesova. Poreklom je iz pregrađa Buenos Airesa, i prvi su ga po Argentini /zastava/ pronosili tamošnji gaučosi (argentinski kauboji).

U plesu ne dominira ritam, već pokreti i nekada tako vulgarno-bliski kontakt između partnera da je bio zabranjen od strane crkve i monarhije u plesnim dvoranama početkom veka. Karakterišu ga posebno držanje i kontrasti: lagani zajednički koraci i iznenadni "kikovi" (inspirisani saplitanjem i udarcima iz mornarskih i banditskih tuča i borbi noževima!)

Od svih plesova, Tango ima najveću umetničku dimenziju. Estetska i duhovna širina muzike, na svim skalama osećanja, propuštena kroz ličnu interpretaciju partnera daje formu neverbalnog ritmički strogog poetskog dijaloga. Tako pokreti, figure, koraci postaju izuzetno jako izražajno sredstvo, a svaki plesač umetnik.

Napišite, ispravite, proširite ili nam pošaljite novi, opširniji tekst - postanite naš saradnik.

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2015-10-18
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Osvaldo Berlingieri, Enrique Chia, Louis Corchia, Hugo del Carril, Silvana Deluigi, Carlos Gardel, Alberto Gomez, Michael Newman, Astor Piazzolla, Edmundo Rivero, Luis Rizzo, Horacio Salgan, Hector Varela.
 
povratak na pravce