Reggaeton
  MUZIKA

Slušajte sa plejera: Voltio - El Mellao

Ovo je relativno nov žanr plesne muzike koji je prvo postao popularan u Portoriku /Dominikana/ tokom poslednje decenije. Očigledno je da je ime dobio od Rege muzike sa Jamajke /Dominikana/ koja je u osnovi regeton ritma. Uticaji su takođe i drugi portorikanski žanrovi i svakako hip-hop zvuk iz SAD, pa je jedan novinar regeton nazvao "kulturnim poliglotom", što se svakako pokazalo korisnim za brzu globalnu popularizaciju među mlađom publikom koja je vapila za novim latino umetničkim izrazima, pre toga ograničenom na moderne varijacije Salse (timba, rueda, itd.)

Portorikanski mladi producenti su bili inspirisani panamskim umetnicima koji su repovali i raga-ovali na španskom, u (vrlo savremenom) dance-hall stilu, dodavajući lokalni bomba i salsa ritam. Tako je regeton brzo postao deo underground scene širom Kariba, uključujući i Floridu (npr. BariMix), odakle dolazi pomalo vulgaran nadimak za žanr: perreo ("otpozadi"), od asocirajućeg plesnog pokreta.

Komercijalna eksplozija je navela mnoge da pomisle da će prevazići popularnost salse, merengea i dr. pop(ularnih) pravaca, ne samo u: Dominikanskoj Republici /Dominikana/, Perúui /Dominikana/, Venecueli /Dominikana/, Kolumbiji /Kolumbija/, Meksiku /Dominikana/, Panami /Panama/ i Nikaragvi /Nikaragva/, već u svim metropolama među hispano omladinom. Možda se nije desilo baš to, ali je regeton svakako širom diskoteka i salsoteka u celom svetu zauzeo ravnopravno mesto uz pomenute utvrđene divove.

Interesantno je to što je, zbog prirode zvuka, regeton naveo deo hip-hop (rep, ragga) poklonika da se okrene latino prizvuku.

 
 
  PLES

Možda je ranije zvučalo neobično, što su u Americi standardizovani pokreti i koraci za moderne varijante plesova (npr. hiphop) uključujući i Regeton. Lako ćete pronaći opise koraka i ostalo na netu ako odvojite malo vremena. U većini naših (latino orijentisanih!) plesnih škola se danas uči i regeton. Možda ćemo i mi ovde uskoro postaviti linkove na par sajtova gde su oni opisani.

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Inocentes MC, DJ Blass, Las Guanabanas, Tribal Clan,Tego Calderón, Queen Ivy, Don Chezina, Daddy Yankee, itd.
 
povratak na pravce