REGGAE
  MUZIKA

Sa plejera iznad: Muchachito Bombo Infierno - Conversaciones Incompatibles

Pozivamo talenotovane entuzijaste da pokriju ovu važnu oblast sonične kreativnosti. Rege inače ima neobično veliku popularnost širom celog sveta, pa i u Srbiji i okolnim krajevima ex-YU podneblja. Razlog zašto smo anglo-američki okrenutu Jamajku /Jamajka/ i njenu muziku uvrstili je u njenim korenima, koji su pored brzog i ritmičkog Ska nastalog pod uticajem Njuorleanskog RNB-a (Rhythm & Bluesa) takođe i u Mento i Kalipso stilovima, koji pripadaju karipskoj muzičkoj sceni. Morali bi odmah da napomenemo da je po nedavnom globalnom istraživanju i rezultatima i procenama, po kvantitetu tj. izdavačkom gabaritetu (pukom broju izdanja) među prva tri muzička žamra, zajedno sa houseom i pop-rockom.

JamajkaPošto su mladi muzičari sa Jamajke /Jamajka/ slušali njuorleanske R'n'B stanice na malim trazistorskim radijima, pa su inspirisani tim skupom počeli da sviraju Ska, interpretirajući ono što su čuli na 'trandžama' eklektičkl mešano sa tradicionalnim karipskim ritmovima. Oslanjajući se na instrumentacijsku postavku sa šetajućom/promenljivom gitarom i sinkopiranim ritmovima, taj derivat zvani Ska bio je dosta popularan početkom 1960-ih. Kada su par potom, usporili tempo, izrođen je rege. Ova ,uzika se pokazala vrlo fleksibilnom za izvođenje i rezradu, pa se tako rasprostrela od rock steady Alton Ellisa, preko Bob Marleya sa rock i folk uticajima, pa sve do psihodeličnog i stzudijski-tehnološkog Duba (Lee "Scratch" Perry, Upsetter, itd.)

 
 
  PLES
Možda će vam zvučati interesantno, ali u americi su osmišljeni standardni pokreti za društvenu varijantu plesa Rege. Danas se uče i rasprostranjeni su i po domaćim plesnim školama. Ska je bio luckast i neprikosnoveno dinamičan ples sa skakanjem i dizanjem kolena. Mada je više u pitanju stilizovani izraz, dok se na rege zapravo opušteno đuska. Lako ćete pronaći opise koraka i ostalo na netu ako odvojite malo vremena. Možda ćemo i mi ovde uskoro postaviti linkove na par sajtova gde su oni opisani.
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Bob Marley, Pete Tosh, Black Uhuru, itd.
 
povratak na pravce