PACHANGA
  MUZIKA

Numera sa plejera: R. la'Sarie y Tito Puente - Para la Quimbamba

Paćanga je bila kratko plesno ludilo u čijem je centru bila tinejdžerska latino populacija u Njujorku, iako je poreklo najverovatnije vukla iz Kube /zastava/. Ćarange tog vremena (predvođene od svih velikana od Arsenio Rodrigueza do Tito Puentea do Charlie Palmierija i Joe Quijanoa) često su bile u brzom ritmu Paćange.

Naime, odmah po kubanskoj revoluciji, Eduardo Davidson je koncipirao ovu mladalačku muziku prerađujući ćaćaća u pachangu. Kao prvi post-revolucionarni muzički trend, on je čak inspirisao Che Guevaru da opiše kubansku verziju revolucije kao "socialismo con pachanga". To je period koji na žalost karakteriše i emigracija muzičara u SAD koji su uglavnom bili beli (španskog porekla - hispanjikosi), dok su na Kubi ostajali oni afričkog porekla, na šta je vlada reagovala ukidanjem rasne segragacije u muzičkoj industriji i time zapravo otvorila njena vrata brojnim crnim muzičarima.

 
 
  PLES

Ples je bio toliko mahnit i zahtevao je ogromnu energiju pa je ubrzo zamro zbog izrazitog nedostatka učesnika, ali je započeo epohu plesnih manija: changui, pilon, mozambique, pa'ca koje su obeležile prvih 10 godina socijalizma, popunjavajući prazninu nastalu kulturnom izolacijom.

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Eduardo Davidson, Al Castellanos, Julio Ernesto Estrada, José Fajardo
 
povratak na pravce