MPB
  MUZIKA

Numera sa plejera iznad: Pata Negra - Pata Pata

Danas internacionalno odveć prihvaćen izraz Musica Popular Brasileira (MPB ili u prevodu: Popularna brazilska muzika) počinje da se koristi tek krajem '60-ih. Taj naziv se uobičajeno a vrlo opširno odnosi ne samo na lirički (tj. tekstopisački) orijentisanu popularnu muziku u Brazilu /Brasil/, koja se razvijala paralelno sa Bossa novom, već i kompletno na sve brazilske popularne stilove koji su se od 1930-ih (zajedno sa širenjem nacionalnog radija) regionalno međusobno vezivali. Danas se opušteno koristi u narodu i među poznvaocima da opiše svu pop muziku, a pogotovo onu eklektične prirode.

mpb
Grafika sa najistaknutijim MPB izvođačima (neka imena su linkovi !)

Eksplozija brazilskog muzičkog izraza (posebno '70-ih) je inicirala ondašnje umetnike da se pozabave fuzijom lokalne sambe i bosa nove sa drugim muzičkim uticajima iz sveta, kao što su rok, folk, klasična muzika, pop, bluz, kantri... koji su tada svi mogli naći u muzičkum miksu Tropikalije. Milton Nascimento, Gil i drugi, širili su ovu muzičku formu još od 1960-ih. Iako nije striktno oblik tropikalije, mnogi MPB muzičari su svirali ono što se naziva Tropikalijom, i oba stila ponekad koristili istovremeno. U poređenju sa pesmama koje su pravili Tropicalia muzičari, najizraženija zajednička strana je u tekstovima koji su vrlo dobro osmišljeni, povezani sa ključnim promenama u muzičkoj pratnji, poetični, elegantni i, pre svega, socijalno svesni (čitaj: politički aktivni). Zbog toga, radovi glavnih kompozitora Tropikalije, kao što su Chico Buarqueov Pedro Pedreiro Caetano Velosova Supercabana - tadašnjeg disidenta, današnjeg ministra kulture - Gilberto Gilova Miserere Nobis, demonstriraju široki spektar muzičkog tretmana ujedinjenog ideologijom društvene kritike i ozbiljnog umetničkog tretmana muzike i tekstova. Međutim, Tropikalija je trajala tek nekoliko godina - stil se proširio i danas se češće svrstava pod MPB. MPB je bio i ostao kapitalni kreativni vektor brazilske muzike, ali ga ipak generalno prati neraskidiva veza sa svojom političkom prošlošću, što je i normalno sa obzirom na tadašnje okolnosti, njihov opseg i težinu.

 
 
  PLES
Mada muzika nema odr. stil plesa, najvećim delom ima samba ritam u osnovi, pa se najčešće ona može plesati. Ali, zbog eklektične prirode, u zavisnosti od konkretne numere i stila, može se zadesiti rok, hip-hop, ili čak neka salsa (cu-bop), itd.
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Jorge Ben, Maria Bethania, Joăo Bosco, Beth Carvalho, Nana Caymmi, Gal Costa, Djavan, Gilberto Gil, Nara Leăo, Rita Lee, Ivan Lins, Edú Lobo, Roberto Menescal, Marisa Monte, Milton Nascimento, Simone, Wagner Tiso, Alçeu Valença, Marcos Valle, Caetano Veloso, Tom Zé…
 
povratak na pravce