MOZAMBIQUÈ
  MUZIKA

Numera sa plejera: Afro Cuban All StarsMaria Caracoles (aut. Pello el Afrokán)

Ovaj energičan kubanski /zastava/ stil muzike je (kao i konga) nastao je na uličnim festivalima (komparsas). Izmislio ga je Pello el Afrokan (Pedro Izquierdo) 1963. Ime nema veze, što će mnogi pomisliti, sa istoimenom afričkom državom. Kubanski mozambik sadrži: konge, kubanske bombose (bas bubanj okačen o telo), kravlje zvono i trombone.

Ludi motiv na omotima (ovaj je '71)

Nakon što je Pellov ritam je doživeo vrhunac sredinom '60-ih (kada je sa grupom nastupao na olimpijskim igrama u Parizu 1965), ubrzo je odbačen. Treba pomenuti da je ovo bio prvi post-revolucijski žanr, od kojih je najpoznatiji songo.

Ovaj žanr ipak opstaje do danas sa numerama koje se pojavljuju na afro-kubanskim izdanjima. Pogotovo u Njujorku, gde je Eddie Palmieri inspirisan Pellovim ritmom napravio Njujorški stil mozambika; koji se mimo par sličnosti dosta razlikuju (npr. u signaturi i vrsti klavea).

 

 
 
  PLES

Ples se sastoji od sledećih elemenata: savijanje kolena, spuštanje tela i podizanja stopala dok se telo uspravlja...
Sve zajedno podseća na kombinaciju klasične rumbe i sona i tada popularnog tvista.

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Cachao, Bobby Capo, Cesta All Stars, Celia Cruz, Xavier Cugat, Grupo Matanza, Orestes "Macho" Lopez, Machito, Noro Morales, Beny Moré, Pérez Prado, Tito Puente, Ricardo Ray, Mon Rivera, Tito Rodriguez, Miguelito Valdés, Maria Victoria...
 
povratak na pravce