LATIN JAZZ
  MUZIKA

Numera sa plejera iznad: Luis Bonilla - Caravan

Evo još jednog pompeznog i apstraktnog termina iz latino muzičkog žargona. Iako sa krajnje očiglednim i za razumevanje jednostavnim značenjem, pod njime se podrazumeva dosta toga. Prvo treba da se izmestimo sa latino tritorije i da stvar osmotrimo sa aspekta džeza. Od svih post-bop stilova džez muzike, latin džez je bio i verovatno ostao najpopularniiji široj publici, pre svega zbog svoje dostupnosti (čitaj: dopadljivosti i jednostavnosti). Lako je videti zašto: naglasak na perkusiju i plesne kubanske ritmove! U suštini, u pitanju je kombinacija bop (be-bop) orijentisanog improvizatorskog džeza i latino (afro-kubanskih) perkusija. Za kombinaciju ovo dvoje najzaslužniji su bendovi Dizzy Gillespieja i Machitoa, a muzika je do danas ostala uticajnom silom. Može se reći da je prvi integrisao džez u kubansku muziku, a potonji obrnuto - latino elemente u džez.

Cab Calloway i orkestarLatin Jazz se ponekad naziva Afro-Cuban Jazz-om, kako su ga npr. nazivali Mario Bauza i čuveni kongero Ray Barretto. Neki njegovi nagoveštaji pojavili su se tokom 1920-ih i '30-ih (Na primer: hit ovi Spanish Tinge od Jelly Roll Morton i Peanut Vendor iz 1930 izvođen od Don Azpiazu & His Havana Casino Orchestra i neki aspekti muzike Xavier Cugata). Ali je njegov pravi dolazak najavio trubač i aranžer Mario Bauza koji je kubanskom perkusionisti Chano Pozou predstavio kolegu trubača i be-bop majstora Dizzy Gillespieja i takođe ubedio poznatog vođu benda Machitoa da upotrebi džez solaže. Konge su od '47 bile obavezan deo Gillespieve postave i njegovi snimci iz ovog perioda su inspirisali kasnije generacije salse i latin džeza. Dok je on eksperimentisao sa CuBop-om, Bauza je okupio sopstveni orkestar koji je 1943 pod imenom Machito And His Afro-cubans snimio zvanični prvi hit afrokubanskog džeza Tanga (marihuana u žargonu). Od '52 redovno nastupaju u dvorani Palladium u 52. ulici u Njujorku, gde će uz orkestre Tito Puentea i Tito Rodrigueza kao glavna atrakcija ispratiti njujoršku zlatnu eru latina (mambo, ćaćaća...)

Poznih 1940-ih i Stan Kenton počinje da integriše latino ritmove u svoju muziku. Tako se zapravo desila svojevrsna žanrovska svadba Harlema i Havane.

U Kubi /Kuba/ je uticaj džeza najočigledniji u obliku descarge - slobodne i otvorene improvizatorske forme koju su promovisali Bebo Valdes i basista Israel Cachao Lopez. Naravno, sankcije Kubi od strane SAD koje važe i danas su prekinule većinu kulturalne razmene između ove dve velike zemlje, u čemu nije pošteđena ni muzika.

Sve poznatiji Tito Puente, Mongo Santamaria i Cal Tjader su tokom '50-ih afro-kubanski džez učinili jednim od najpopularnijih stilova muzike, što se nastavilo i tokom '60-ih. Oni su u tom periodu izdali neke od najinteresantnijih albuma iz ovog žanra.

 

 
 
  PLES
  Uz široki spektar plesne džez muzike mogu se plesati pojednostavljeni klasični salonski plesni stilovi salse i sona.
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
...
 
povratak na pravce