LAMBADA
  MUZIKA

Afro-brazilski free-style "ples ljubavi" svima poznat kao lambada bio je vrlo popularan u Evropi 1989. Parovi koji plešu u ekstremno bliskom kontaktu i praktično u zagrljaju plešu uz afro-brazilsko-karipske ritmove praćene dopadljivom melodijom. Lambada je provokativni i strasni ples koji je u sopstvenom kontekstu ok. Međutim, mladi u Evropi i SAD su ovaj ples koristili iz prozaičnih i pomodnih poriva, gubeći iz vida njegovo pravo značenje i korene. Sve je to komercijalno đubre. No, pročitajte kako je sve počelo i šta je zapravo u pitanju.

Grad Belem u Amazoniji je poput ostatka Brazila (Brazil) uvek posedovao sopstveni regionalni stil, kako muzike tako i plesa, koji su donekle bili pod uticajem radio stanica iz susednih Gajana. Do sredine '70-ih izdvojio se dominantni stil zvani lambada. Vazdušnija i laganija verzija ovog plesa je omamila masu sredinom naredne decenije u Bahiji, gde su njegovo gibanje kukovima svesrdno prihvatila francuska pomodarna muz. industrija.

Frncuski promoteri su nestrpljivo preselili studije u lokalne kafane i pomazali hype mašinu. Manje ih je interesovala muzika nego bezobrazni ali i mekani plesni pokreti. Tako su je, upakovanu u "safe sex" i "zabranjeni ples" etikete, plasirali nazad kući u Evropu, sve zajedno sa parovima koji su na spotu džipali i skakutali i sa devojkama bez donjeg veša.

Lambada svakako i dalje postoji u Brazilu, ali uvek je i postojala. Evro-impostori su na reću uveliko umrtvljeni i prevaziđeni, ali ne pre no što su neki od njih zaradili velike pare na hajpu i makar se obogatili.

 

 
 
  PLES

Kao što je gore opisano: potpuni kontakt sve do grudi. Kukovi se pomeraju u 3/4 taktu, a noge prate patern: tri promene, pa izbacivanje leve noge ulevo (kik - šut), zatim opet tri puta promena oslonca pa šut udesno, Tako non-stop uz slobodnu improvizaciju

Zouk -Lambada je grupa blskih i povezanih plesova nastalih iz lambade koji se plešu na zouk ili stil sa sličnim ritmom. Mada se nazivaju lambazouk, Brazilski i Karipski zouk plesovi se razlikuju i ako se potonji razvio iz brazilske lambade o plešr se na moderne .

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Bailar, Nico Gomez, Kaoma, Vieira E Seu Conjunto.
 
povratak na pravce