CUMBIA
  MUZIKA

Slušajte sa plejeras iznad: La Sonora Cumbiera - Que Linda Te Ves

Termin Kumbija odnosi se i na stil folklorne plesne muzike u Kolumbiji /Kolumbija/, čije je poreklo na njenoj i Panamskoj /zastava/ severnoj karipskoj obali. Njen dominantan ritam je u znatnoj meri asimiliran u latino američku muziku severne hemisfere. Kumbija je bila sinteza tradicija tri zasebne kulture: bivših robova afričkog porekla, koji su doprineli sa ritmovima i perkusivnim instrumentima; potomaka evropskih kolonista, prevashodno španaca, koji su uticali na melodički razvoj ove muzike; i konačno samih lokalnih američkih starosedeoca poreklom iz andskih plemena, koji su uticali na Kumbijin melodijski i harmonijski osećaj i takođe dali frule na kojima se Kumbija u početku svirala. Pride, geografska lokacija kolumbijske severne obale ostavila je otvoren prostor za uticaj sa Kariba, koji je verovatno zaslužan za Kumbijinu sličnost sa ostalim pravcima iz regiona; koja je najočiglednija u konstantnom pozadinskom ritmu, koji je bliži jamajkanskoj popularnoj muzici nego fluidnim, promenljivim ritmovima Latin džeza i Salse. U svojoj čistoj, folk-dobivenoj formi, Kumbija se svira na kombinaciji afričkih bubnjeva i izvornim američkim frulama, pri čemu je harmonika eventualno postala najpopularniji vodeći instrument; organa i harfa su se isto smestili na određenim mestima. Zarazni, veseli i plesno veoma dopadljiv ritam Kumbije probio se internacionalno, počevši od 1960-ih, i postao nezaobilazni alat velikog broja latino bendova i orkestra. Posebnu popularnost je doživela u Meksiku /zastava/, gde je puno grupa ubacilo svoj repertoar popularnih pesama. Kumbijina tradicija pomogla je rast Vallenato-a, sličnog stila koji je postao Kolumbijin zaštitni znak krajem 20-og veka. Glavne razlike su u tome što se Vallenato obično svira sporijm tempom, ima veći naglasak na poeziji svojih tekstova i vuče iz nekoliko različitih ritmova umesto od jedne specifične ritmičke signature.

Treba pomenuti da je omiljen ritam mlađim i savremenijim producentima, koji eksperimentišu sa spajanjem ovog ritma sa različitim muzičkim stilovima. Odakle savremeni krosoveri kao što su cumbia-dub ili cumbia-step.

 
 
  PLES
Tekst o plesu očekujemo od saradnika. Imate li vi neki materijal - postanite saradnik LatiNeta!
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Los Angeles Azules, Edmundo Arias, Lucho Bermúdez, Los Bukis, Romulo Caicedo, Henry Castro, Chico Cervantes, Los Corraleros de Majagual, Alfredo Gutierrez, Los Llayras, Pastor Lopez, Lisandro Meza, Leonor González Mina, Mr. Chivo, Pepe Molina, Alberto Pacheco, Los Reyes del Camino, Gabriel Romero, La Sonora Dinamita, La Tropa Vallenata, Carlos Vives.
 
povratak na pravce