CONGA
  MUZIKA

Sa plejera gore: Josephine Baker - La Conga Blicoti

Ovaj specifični stil muzike i plesa sa Kube /zastava/ nastao je iz uličnih festivalskih parada grada Santiago de Kuba (istočna Kuba - Tierra Caliente) u kojima učestvuju grupe muzičara i plesača koji izvode uvežbane koreografije. Pojedinačne paradne grupacije se nazivaju konga komparsama ili samo konga. Interesantna je analogija sa brazilskim samba školama, za razliku od kojih se posmatrači mogu pridružiti i priključiti u perkusiji, odakle sartenes i corneta china kao instrument. 1930-ih pijanista i kompozitor Eliseo Grenet popularizuje ovaj stil van Kube /zastava/, koji se iz Pariza širi u London i Njujork (gde je otvoren klub La Conga Nightclub). Ništa nije moglo da stane na put prostom i dopadljivom ritmu i "voziću" koji je povlačio svakoga.

Najpoznatija konga je sigurno istoimeni hit Glorije Estefan & Miami Sound Machine-a iz 1996 "Come on , shake your body baby, do the conga..."

 
 
  PLES

Proizašli fenomen zvani konga linija u kojoj plesači formiraju kolonu i marširaju u ritmu "1-2-3-udarac". Na 4 udarcu se zastaje i recimo podigne noga, i u svakom ciklusu se smenjuje. Konga se može plesati solo, grupno i u paru, gde se ruke i smer menjaju u svakom taktu.

Conga Craze 1930 i '40-ih

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Louise Bennett, Count Lasher, Lord Fly...
 
povratak na pravce