COMPAS
  MUZIKA

Slušate: Shoogar Combo - Lelene Cherie

Bendlider, saksofonista i gitarista sa Haitija /zastava/ Nemours Jean-Baptiste prvi je koristio izraz "compas direct" tokom 50-ih da bi opisao sopstveni stil muzike popularizujući folk muziku Méringue.Compas na španskom znači "muzička mera", a "direct" se odnosi na nedostatak trećeg akorda (eng. chord). Pomalo sličan Merengeu, Compas ima umereniji tempo koji diktira konstantni bas, pokriven perkusijom bubnja i cowbella.

Haitian Compas Festival
Haitian Compas Festival

Instrumentacija se promenila od Big Band verzije sa punom duvačkom sekcijom ka manjim "mini-džez" kombo ansamblima. Ovaj pokret je karakterističan za kasne 60-te i 70-te, koji su ubacili električne gitare i trap bubnjeve zadržavajući solo saksofon (obično, alto saks) i harmoniku. Kompas je postajao u sve većoj meri "generički" izraz za Haitijske /zastava/ stilove, tj. ritmove. Kako je latino imigrantska komuna rasla, Njujork je postao luka za vrhunske Compas bendove. Dopadljiva vesela muzika pevana na francuskom učinila je da se različite podvrste Kompasa globalno šire prestonicama frankofonog govornog područja : Montrealom (Kanada), Parizom, Majamijem i širom Kariba, a (normalno) pogotovo na Francuskim Antilima Guadalupeu, Domici i Martiniku, (slobodnije gledajući) napravivši svojevrstan krug tokom kojeg su žile Kompasa pale pod uticaj Soula i Funka. Iz tog dijapazona su se u skorije vreme izdvojili Cadence-lypso, Zouk (danas vrlo popularna i plesno orijentisana) Kizomba.

 
 
  PLES
Tekst o plesu očekujemo od saradnika. Imate li vi neki materijal - postanite saradnik LatiNeta!? 
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Ansyto, Coupé Cloué, Compa Rengue, Ensemble Nemours, Jean-Baptiste, Les Jazz des Jeunes, Paul Kahlenberg, La Maafia, Magnum Band, Skah Shah.
 
povratak na pravce