KIZOMBA
  MUZIKA

Drugom polovinom 2000-ih, zajedno sa savremenim plesnim trendovima kao što su Brazilski /zastava/ axe i karipska timba, svetskim školama latino plesa se širi ovaj stil muzike i plesa poreklom iz Angole (Afrika). O rastu popularnosti jasno govori da su poslednjih nekoliko godina sve brojniji kongresi širom: Evrope (npr. SensualDance u Madridu ili Batuke u Londonu) i Amerike (SF got kizomba! u San Francisku).

slikaKizomba je originalno nastala mešanjem tradicionalnih ritmova sembe (iz Angole), zouka (sa Francuskih Antila) i merengea sa modernom studijskom produkcijom (elektr. zvuk perkusija i ritam mašine) u procvatu početkom '80-ih. Ali u odnosu na druge moderne ritmove, tempo je sporiji, a ritam senzualniji i romantičniji. Sama reč na jeziku Kimbundu znači žurka, originalno su tekstovi na portugalskom ali je širenjem po severnoj hemisferi, sve češće su tekstovi i na engleskom.

Dosta današnjih pop hitova sporijeg tempa (80-90 bpm-a) se može svrstati pod stil, zbog specifičnog ritmičkog paterna sa basom i duplim udarcem doboša. Tako, na primer, La Isla Bonita od Madonne (više) ili Let Her Go od Passengera (manje) se mogu plesati ili lako ubaciti u kizomba miks. Zbog sličnosti treba voditi računa i kizombu ne mešati sa žanrom zouk, koji smo zasebno obradili.

Kao podpravac se posl. vreme izdvaja Tarraxinha, perkusivno jači ali sporiji senzualniji i seksi ritam gde je naglasak u gibanju tela u 'ful kontaktu'.

 
 
  PLES
Par pleše seksi kizombu

Ples je u 4/4 taktu i naglašen je prisni i intimniji kontakt između partnera. Kontakt je osnovna dodirna tačka sa tangom, pa nije čudno što je više elemenata i modela (koraka iokreta) uzeto iz tog isto tako "veoma" intimnog plesa. Pokreti su naglašeno meki u kukovima i donjem delu tela koji se kreću cirkularno i napred-nazad. Koraci idu u ritmu i u blagoj sinkopi, i od prostog osn. koraka u stranu variraju do kompleksnijih formi.

Inače, interesantno je da se ples kizomba plesao još 50-ih godina prošlog veka.

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
 
povratak na pravce