CAPOEIRA
  MUZIKA

BerimbaoKapuera je borilačka veština iz Brazila /Drzave: Brazil/. Nastala je kad je robovima konkvistadora (španski osvajači) zabranjeno da nose oružje, pa su ostali nezaštićeni, neopremljeni i nesposobni, a takođe i nespremni, za pobunu protiv svojih dušmana. Španskim konjanicima nije bilo zanimljivo okupljanje u centru sela uz muziku, naizgled još jedan afro-američki plesni običaj. Međutim, varali su se. Iza akrobatske lepote i ritmičkih pokreta krio se efikasni metod za bezoružanu borbu.

Razvijen je i jedinstveni stil muzike koji je pratio i ohrabrivao učesnike tokom njihovih vežbovniih seansi. Berimbau je instrument koji se najčešće vezuje za kapueru. Sastoji se od rezonantnog tela (u ovom slučaju - tikve) i fleksibilnog luka sa metalnom niti, koja se udara sa palicom od bambusa. Svirač pritiska rupu na tikvi, koja je naslonjena na njegov stomak, da bi proizveo različite tonove. Isti muzičar koristi šejker zvani kašiši (caxixi). Postoje tri veličine beirimbaoa, koji grubo rečeno odgovaraju opsegu soprana, tenora i basa; zovu se viola (nema veze sa istoimenim evro. instrumentom), gunga i berra boi, respektivno. Održavanje toliko ritmova i pravljenje zvukova i senzacija zahteva izuzetnu mentalnu koncentraciju i usresređenost i da se pretočiti u stanje povišene svesti tj. transa.

Ostale perkusione instrumente koji se koriste u kapueri, često ćete pronaći u sambi, uključujući atabaque (konga), pandeiro, agogo i triangl. Ali "tuengi" zvuk berimbaoa (reklo i se i da je sam naziv onomatopeja) je ono što daje energiju uzbuđenju pobornika kapuera plesa / borilačke vešine.

Od izvođača ćemo pomenuti snimke Papetea, ali izdanje Lyrichorda Capoeira, od Guilherme Francoa poseduje neprikosnoven kvalitet u ovoj kategoriji, takođe uz moderni prizvuk.

Slušate: Mestre Suassuna And Dirceu - Maculele

 
 
  PLES

Ples je temelj ovog autentičnog stila muzike i predstavlja ritmičku harmoniju akrobatskih pokreta, zahtevnu i tešku za učenje ali divnu za posmatranje. Osnovi korak - džinga u 3/4 taktu se spontano razvija u neočekivanu i sikopiranu stranu koja ipak čini egzotičnu vizuelnu harmoniju. Kapuera škole možete naći i u Beogradu i Novom Sadu (vidi Ples kod nas).

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Papete, Guilherme Franco, Fibi...
 
povratak na pravce