KALIPSO
  MUZIKA

Omot: R. Mitchum - Calypso Is Like SoSa plejera iznad: Robert Mitchum - From A logical Point of View

Kalipso, izvorna folk muzika naroda Trinidada i Tobaga /Trinidad i Tobago/, raznovrsna je koliko i sami tamošnji ljudi, a pojavljuje se krajem 19 veka pod mešavinom uticaja iz Francuske, Engleske, Španije i naravno Afrike.

Sama umetnička forma je nastala pod uticajem istorije Ostrva /zastava/. Kao u slučaju ostalih latino pravaca, koreni ove muzike idu sve do dovođenja afričkih robova na Trinidad i Tobago /Trinidad i Tobago/, Barbados i ostala ostrva da rade na plantažama u 17. veku. Afrikanci, odvojeni od porodica i otadžbine, pevali su u nizu pesme sa kratkim refrenom. Ova struktura je opstala do danas. Kalipsonijanac (Calypsonian) Superblue producira verovatno najbolje primere navedenog. Ove pesme su ujedinile robove dok su radili na tome da zajedničkim ritmom isprate tekući posao. Pesmu je obično predvodio pojedinac koga su zvali griot, da bi ga u skorije doba zvali calypsonian (u daljem tekstu: kalipsonijanac).

Kalipsonijanac je bio i ostao originalni glas društvene savesti. Kalipso šatori, onda i danas, bili su dom za političke i socijalne komentare, često u satiričnoj i humorističkoj formi. Mnogi političari su izgubili izbore nakon užarene sezone Kalipsa. Sama umetnička forma zasnivala se na veštom kombinovanju: prepričavanja, pevanja i pravljenja instrumenata.

Naravno, kalipso je uvek govorio o muževnosti, ženskoj lepoti, uzbuđenju i odnosu među polovima. Lirski aparati su bili razvijani i unapređivani od strane umetnika tokom godina. Ipak, pesme za zabave su postale popularne među mlađom publikom.

Kalipso je usput pokupio uticaje iz indijanskih, kineskih i sirijskih zajednica. Fuziju različitih kulturnih uticaja prvo je poduzeo Andre Tanker, i ona je sada integralni deo svakog popularnog Kalipsa. Smatra se da je fuzija muzičkih stilova u kalipsu bila obogaćenje muzičkog izraza.
U današnjem kaisu, kako se takođe naziva kalipso, mogu se naći uticaji reggae, chutney, danacehall i pop muzike. Može izgledati da je Kalipso u opasnosti da izgubi svoj karakter. Ali nasuprot tome, kalipso je apsorbovao ove uticaje izmenivši ih na takav način da je stvorio muzički izraz koji brzo postaje univerzalan.

Trinidad ne samo da je kolevka ove muzike već i tzv. steel bendova – sačinjene od čitave familije udaračkih instrumenata napravljenih od 55-galonske buradi za ulje.

Interesantno je pomenuti i skrenuti pažnju na nove (kon)verzije kalipsa. Tako je na primer, na Barbadosu /zastava/ pod uticajem regea sa Jamajke /Jamajka/ i soke sa Trinidada došlo do fuzije u formi Ragga-Soca - ritma bržeg od regea ali sporijeg od bržih soka.

reference: Carnival On de Net
i Barbados Turism Enc.
priredio: Luigi

 
 
  PLES

Pravi kalipso ples nije postojao, ali je zbog popularnosti muzike 1956, verovatno zahvaljujući pevaču Harry Belafonteu, došlo do kreacije raznih koraka. Večina njih je predstavljala varijaciju kubanskog bolera ili beguinea i to sa Martinika čak i Swinga.

Imate li vi neki materijal - postanite saradnik LatiNeta? 

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Harry Belafonte, Superblue, Andre Tanker.
 
povratak na pravce