GUARACHA
  MUZIKA

Sa plejera iznad: AfroCuban All-Stars - Pío Mentiroso

slika

Pravo iz bordela Havane (Kuba, /zastava/) sa prelaska iz 19 u 20 vek, dolazi nam Guaracha. Ovaj vokalni žanr brzog i živhnog tempa danas se može čuti u izvedbama trova i kubanskih big-bendova. Sredinom 20 veka, stil su preuzeli conjunto i big bend sastavi kao vid brze muzike. Danas, skoro da ne postoji kao zaseban žanr osim u rukama trova muzičara, i asimilirna je u salsu.

omot1950-ih ovaj termin iznikao je iz fuzija velikog broja ritmova. Počelo je sa descarga muzikalizacijom mnogih bendova. Ali bio je to orkestar Senora Matancera kada mu se pridružila Celia Cruz koja kao santéria (afro-kubanska religiozna grupa) bila u stanju da sopstvenim stilom još više obogati mešavinu kubanskih ritmova. Pevači koji su mogli brzo da pevaju i improvizuju zvani su guaracheros ili guaracheras. Pevači poput Miguelito Valdésa, Roberto Faza, Pío Leyvailia i Benny Moréa mogla su da otpevaju svaki kubanski tekst. I takođe su predstavili i raširili stil po okolnim državama: Mexico /zastava/, Peurto Rico /zastava/, Venecuela /zastava/, New York.

Sredinom 60-ih naziv guaracha je počela da bledi, gubivši na popularnosti i pred kraj '60-ih dobila novo ime, ruho i fazon: Casino, ili ono što bi većina sada nazvala salsom.

U savremenoj kubanskoj muzici toliko je niti upleteno da je nemoguće razlikovati ove starije korene. Kažu da su Los Van Van u nekim numerama uspeli da delom obnove šmek i britkost stare guarache, mada je ritam otišao daleko.

Portorikanska guarača

Guarača je u 19. veku prešla u Portoroko /zastava/ i razvila se u moderni džez i salsu. Sada se svira u 2/4 taktu i klave sekcijom u 3/4 ili 6/8 taktu. Guaracha se završava sa rumba sekcijom.

 
 
  PLES
Iz španska verzije koje je bila 4/4 ples i koji se sastojao iz dve sekvence: trostruke i duple. Nastao je salonski stil plesa sa box korakom.
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
....
 
povratak na pravce