GUAJIRA
  MUZIKA

Slušate: Ibrahim Ferrer - Mi Tonada Montuna

Kao što i samo ime govori (guahira - seljanka), ovo je muzika okrenuta ruralnim motivima u svojim tekstovima. U svojim kreolskim osnovama, ritmički je bila kombinacija 3/4 i 6/8 taktova. Žanr se 1930-ih suštinski promenio spajanjem sa sonom i ubacivanjem u 4/4 takt. Tako se danas pod ovim nazivom zapravo podrazumeva guajira-son, Guajira ipak oslikava ruralni duh postavljajući gitaru ili tres u prvi plan, ispred duvača, klavira i perkusije. U tekstovima se obično slavi lepota kubanske /Kuba/ unutrašnjosti i tamošnjeg života guajirosa (seljaka). Najbolji primer za to je veoma poznata numera Guantanamera sa prelepim stihovima kubanskog pisca Jose Martija, čiji original ima sigurno preko sto strofa. Tako je interesantno kako, kada se peva u duetima ili generalno više pevača, oni mogu da se dobacuju stiihovima, poput takmičenja ko zna više strofa. Pri čemu retko ko zna baš sve...
Žanr duguje popularnost kubanskom muzičaru i tekstopiscu Guillermo Portabelesu kojio je muziku rafinirao i odneo u salone.
Bob Marley And the Wailers su 1964 snimili pesmu Guajira Ska, spojivši ova dva stila.
 
 
  PLES
Guajira ples u sporijim varijantama podseća na ćaćaća dok pri većim brzinama plešu se kompaktni tripleti. Pošto neke numere imaju duplo sinkopiran ritam, radi se pauza.
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Guillermo Portabales
 
povratak na pravce