FREVO
  MUZIKA

Karnevalska muzika mešovite prirode koja uz maracatu poreklom iz pokrajne Pernambuco u severo-istočnom Brazilu /zastava/, konkretno iz velikog i lepog grada Recife. Od 1907 ona prirodno i spontano evoluira do današnje forme. Sam izraz postoji dugo kao i muzika preko 100 godina a potiče od osećanja "ključanja" koji energični ritmovi podstiču među ljudima u masi. Poreklo ove tipične brazilske karnevalske muzike je interesantno i zapravo razjašnjava dosta. Između ostalog i njihovo poreklo od marchinha (malih marchi - marševa) pošto vuku korene iz vojnih parada u 19. veku na kojima su tokom (u osnovi religizonih) procesija svirani marševi, i gde su se paradirajući bendovi takmičili međusobno, ko će biti brži i glasniji.

frevo
Kišobrani umesto noževa?
Muzika je evoluirala i izdvojila su se tri stila:
  • Frevo de rua (ulični frevo) izuzezno ubrzanog tempa u kome su dominirali duvački instrumenti;
  • Frevo de bloco uključuje pevanje, perkusiju i žičane instrumente (bedžo, gitaru i cavaquinho). Pod imenom frevo-canção se podrazumeva vokalna pratnja često sporija od frevo de rua;
  • Frevo de trio je adaptacija freva na manje formacije, bez duvačke sekcije, ali sa basom, vokalom, i "bahijskom gitarom" (guitarra baiana) - električnom gitarom koju su improvizovali bahijci Dodô i Osmar, a kojima se 1951. pridružio treći gitarista Temístocles Aragão.

Taj trio je ostao upamćen po nastupu iz 1952. kada su svirali na kamionu u pokretu dok su ih plešući okolo pratile hiljade ljudi. Tako su dali novi format za nastup nazvan trio elétrico.

 

 

 
 
  PLES

Plesačice u tipičnoj grupi
Zbog sukoba u publici na paradama, ponekad bi čak ispred povorke išlo nekoliko krupnih (po mogućstvu i zgodnih!) muškaraca - veštih kapuerista koji su kapuerom pretili vešinom (ali takođe i noževima, tako popularnim nekada u tučama) problematičnima koji bi se isprečili pred povorku da prave probleme! Pošto se ovo nije sviđalo vlastima, polcija je oštro reagovala a dotični predvodnički kapueirsti su počeli da nose kišobrane (sa skrivenim noževima?).

Gore pomenuti takmičarski duh uticao je da mladi kapueristi poneti takmičarskim duhom uvežbavaju nove pokrete. Ako dodamo kapueri eto porekla današnjeg frevo plesa i kišobrana kao pratećeg tradicionalnog elementa!

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Capiba, Antonio Nóbrega, Getulio Cavalcante, Claudionor Germano, Trio Elétrico Armandinho, Dodô & Osmar...
 
povratak na pravce