CHACARERA
  MUZIKA

Čakarera (Chacarera) se obično svira sa gitarom, violinom, harmonikom i bombo legüerom, uz melodiju 6/8 takta koja prati bombo u 3/4 taktu. Otprilike 1850 narod je počeo da pleše čakareru na severozapadu Argentine /zastava/, pogotovo u gradu Santiago del Estero, ali se tačno mesto porekla ne zna. Ime potiče od reči "chacara" (farma), jer se obično plesao u ruralnom okruženju (čitati: na farmama). Ali, ples se lagano širio i na okolne gradove u toj oblasti.

Početkom 20. veka, čakarera je stigla i do Buenos Airesa. No, uprkos toplom prijemu ove muzičke forme, već tada uveliko prihvaćene kao tradicionalne, nije se mogla takmičiti sa rastućom popularnosti tanga u prestonici.

Čakarera se i danas svira i pleše u mnogim provincijama Argentine /zastava/, kao što su: Catamarca, Salta, Tucumán, Santiago del Estero i Jujuy. Čak se proširila preko granice, pa se može naći na jugu Bolivije /zastava/.

 
 
  PLES
Čakarera - plesni paterni
Osnovni plesni paterni

Pleše se u paru, odvojeno, u opuštenom maniru, sa laganim okretanjem međusobnim kruženjem partnera, jedno oko drugog. Svaka provincija je dala svoj ukus čakareri, uz blage razlike uglavnom u koracima (Chacarera doble, Chacarera larga, itd.)

 
 
  UTICAJNI UMETNICI

Los Carabajal...

 
povratak na pravce