CHA-CHA-CHÁ
  MUZIKA
Jedan od rasprotranjenijih stilova plesne latino muzike, ćaćaća (cha-cha-chá), kao i ritmovi zasnovani na sonu (rumba, salsa, mambo...) vuče poreklo od kubanskog danzón-a (nastalog 1870-ih) i predstavlja modifikovanu verziju mamba (zvanog Double Mambo) u Njujorku.

Cacaca omotPočetkom 50-ih, važne kubanske charange (veliki plesni orkestri) poput Orquesta Aragón, svirali su cha-cha, i kao sastavni deo latino-ludila ples se raširio poput šumskog požara kroz celu Ameriku, sve dok svaki popularni bend nije imao "ćaću" u svom repertoaru i svojim LP izdanjima. Čak i tokom poznijih 1960-ih, kada je salsa počela da se širi amerikanizovanom latino zajednicom. mnoge vođe bendova stavljale su cha-cha u svoje setove i albume. Ovaj muzički stil je ostao prisutan sve do danas u plesnim zajednicama širom sveta. Neretko možemo čuti ćaćaća ritam u aranžmanima popularne zabavne muzike širom sveta.Kratak, ali zanimljiv i sažet (8min) kubanski dokumentarac
(titl na engleskom)
 
 
  PLES
Klasicni cacaca Mada neki izvori govore da je ples nastao na Kubi kao i muzika, predpostavlja se da je zapravo portorikancima mambo bio spor, pa su ga "zabiberili" i ubacili dinamiku muzike iz njihove otadžbine: plene i bombe. Portorikanci su uzeli osnovni Mambo patern i ekscitirali 4. i 8. udarac što je prouzrokovalo da plesač treba da u polovini četvrtine uzastopce zakorači u stranu prebacujući težište. Isto se ponavljalo u sledećem taktu.
Karakterističan zvuk tog koračanja u stranu je dao plesu njegovo ime (tak-tak-tak, taak-taak...). Ostatak plesa je prilično sličan najpre rumbi a i ostalim plesovima baziranim na sonu.

U Evropi postaje popularna 1957, ali popularnost u plesnim dvoranama nije dugo trajala. Portorikanski uslovljeni bomba, boogaloo i drugi plesovi preuzeli su kontrolu tokom 60-ih. Sve dok 70-ih mambo nije preporođen kao salsa!

Ovo je jedan od pet latino ritmova u međunarodnom sportskom plesu. Gledano sa takmičarskog gledišta, ples je modifikovan tako da omogući veću slobodu plesačima, pa se na padijumu izvodi u paru i na distanci.

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Al Castellanos, Enrique Jorrín, Xavier Cugat, Henri Debs, Orquesta Aragón, Don Swan, Alex Torres Y Los Reyes Latinos
 
povratak na pravce