BOOGALOO
  MUZIKA
Salsa Pa Bailar Orq. - Bailando Bugalú
boogaloo craze
Boogaloo Stu "Just Want You To Know"
Kao zvuk latino tinejdžera u i oko Njujorka sredinom i drugom polovinom 60-ih, Bugalu je bio anglizovana forma latino muzike koja je između ostalog sadržala i elemente R&B (ritam i bluz), Mamba i Rokenrola. Takođe poznata pod nazivima popcorn muzika i shing-a-ling, ovaj stil dosta liči na Latin Soul. 1963. godine, dva iznenadna hita – Watermelon Man od Mongo Santamarie i El Watusi od Ray Barretta – pomogla su rađanje Bugalua.

Ubrzo su desetine bendova svirale iste zarazne ritmove, koje su obično pratile inovativne pesme na Engleskom, grupni vokali, i intenzivne konge. Latino veterani poput Tita Puentea i Perez Prada takođe su svirali Bugalu, i mlađi (često još tinejdžeri) muzičari kao što su: Joe Bataan, Pucho & His Latin Soul Brothers, The Latinaires, The Latin Souls, i Lat-teens pojavili su se na Sceni. Ipak, malo njih je ceo svoj album posvetilo ovom stilu, pošto je zvuk bio tako izdašan da je već nakon par pesama bilo praktično "isvirano". Pre 1970. latino muzičari su počinjali da se sakupljaju pod zastavom Salse, ali je čak i tada mnogo ozbiljnih muzičara (među njima i Willie Colon) stavljalo po jedan ili dva bugalua na svoj album radi zabavnog opuštanja.

Interesantno je da je Boogaloo Craze kao fenomen opstao i do danas. Redovne su numere na (mahom lounge i modernim kompilacijama i stilski kombinovanim pod uticajem latino ritmova), duhovitog i živahnog prizvuka. Iz priloženih slika se vidi taj duh ove muzike, koji se u tom "vickastom" smislu predstavljao moderniju varijantu Mambo Craze fenomena predhodnih decenija.

Boogaloo craze
El Boogaloo Sabroso

 
 
  PLES

Ples je vrlo energičan, i kratko vreme je predstavljao pravu urbanu pomamu. Slično kao i u vreme mambo krejza i bugalu ima tu kemp notu kič preteranosti i ludila. Taj ceo fazon zapravo pruža retko intenzivnu draž i zabavu.

Tekst o plesu bi voleli da dobijemo od saradnika. Imate li vi neki materijal - postanite saradnik LatiNeta?

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Harvey Averne, Ray Barretto, Joe Bataan, Willie Bobo, Johnny Colon, Jerryo, The Lat-Teens, The Latin Souls, The Latinaires, Pucho & His Latin Soul Brothers, Joe Quijano, Ricardo Ray, Mongo Santamaria Tom & Jerryo
 
povratak na pravce