BATUCADA
  MUZIKA

Jednostavna definicija batukade bila bi perkusioni džem sešn (svirka), ali to nije ni približno obijašnjenje ogromne snage koje je pripremljen bend spreman da proizvede. Perkusija je puki skelet sambe, ali veći bateria (udarački) ansambli u okviru uigranih školi sambe (escolas de samba) proizvode zvučne komplekse koji oduzimaju dah. Probijajući otkucaji srca surdo bubnja (nešto između bas bubnja i tam-tama) podvlači se pod zvekeće doboše, slojeve ručne perkusije poput zvona. triangla, tambourimas i intrigantnog zavijanja kuike (cuica - trljajućeg bubnja koji proizvodi zvuk rezonirajućeg trenja između kože na vrhu palice i oboda bubnja, izražen je u numeri koju slušate).

Snimci moćnog Mocidade Independente de Padre Miguel pravi su dragulji. Iris Musiques iz Francuske su kompajlirali dva CD-a pomenutog autora u njegovom najboljem izdanju, 300+, dok su najbolje pesme snimljene pod upravom velikog i pokojnog Mestre Andre. Iris Musiques je takođe izdala kolekciju fudbalerskih batukada. Fudbal i batukada - eto savršenog spoja brazilskih opsesija!

 
 
  PLES

Šta reći o ovom pre svega karnevalskom, udaračkom i energičnom muz. stilu, osim da uz njega na karnevalu svi plešu čuvene brze triole koje iz daljine deluju kao sumanuto brzo i intrigantno lebdenje i njihanje (pogotovo kod okićenih ženskih pasista, koje kao da se doslovce tresu). Na žalost, poslednjih godina, pogotovo na velikom karnevalu u Riju, trend se pomera sa veštine plesa na opšti izgled, dizajn (čitaj: cene) kostima.

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Ile Aiye, Monobloco, Olodum, Timbalada...
 
povratak na pravce