BACHATA
  MUZIKA

Slušate numeru: L. Vergas - Amores Enfermos

Tradicionalna narodna muzika Dominikanske republike /Dominikana/, Merenge (ili u nešto žešćoj varijanti Baćata) se u svojim klasičnim oblicima svira na harmonici, saksofonu, box basu, guayo (metalne rende, güiro) i dvostranom tambora bubnju. Danas, muzika je više prepoznatljiva u svom Big Band obliku, i nalik je Salsi; mada sada pored gitare, dominira saksofon. Ritmovi ostaju nepromenjeni, sa jednostavnim i monotonom 1-2-3-4 merom. Tekstovi su tradicionalno u tužnom, romantičnom i melanholičnom raspoloženju. Ova 4/4 muzika je nastala iz, a takođe je još uvek blisko povezana sa, pan-latin-američkim romantičnim stilom Bolero.

Mada potiče iz unutrašnjosti Dominikane /Dominikana/, Baćata se formira u senci Salse i Merengea već skoro pola veka, i to u barovima i bordelima Santo Dominga i ne biva široko prihvaćena u svojoj otadžbini sve do otprilike pre deset godina, kada su je ponovo u širu javnost doveli bendovi poput Aventura.

 
 
  PLES
Danas se u svim klubovima sa dominikanskom i karipskom muzikom, pored merengea puštaju i baćate. Osnovni rad nogu svodi se na seriju jednostavnih koraka koja proizvodi pokrete kako napred-nazad, tako i u stranu. Šema koraka bi bila sledeća: kreće se šaseom desne noge udesno na 1,2 i 3. Na 4, vrhom leve cipele dodirnite mesto odmah pored desne. (alternativno, tapkajte levim nožnim prstima u mestu, tj. odvojeno od desnog stopala, i uradite pokret na gore levim kukom). Zatim, uradite isto sa levim stopalom. Karakteristika ovog plesa su senzualni pokreti kukom i telom.
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Raúl Acosta, Alexandra, Willy Castro, Aventura, Tomas de San Julian, Jorge Ferreira, Raul Grisanty, Juan Luis Guerra, Amaury Martinez, Raulin Rodriguez, Henry Rosario, Antony Santos, Luis Segura, Los Toros Band...
 
povratak na pravce