Ples


UOKretni plesživajte u životu! Svaki momenat iskoristite na ono što volite! Postoji li lepša razmena energije (pored očiglednog jel'te) od plesanja sa partnerom suprotnog pola?

Danas su latino plesovi globalno postali duhovno i socijalno utočište mnogih ljud, svojevrsni internacionalni među-rasni jezik sporazumevanja na više ravni tj. dimenzija (kulturna, socijalna, seksualna, muzička, itd.)

Pored navedenog, ovde je okupljalište nas koji volimo latino ples/ove/: od tanga, preko sambe do salse. To je svakako divan način da ispoštujemo početnu devizu. Kao autor ovog sajta u kontekstu plesa i edukacije želim da ukažem kako mnogi ljubitelji plesa ne zalaze puno u muziku, koja je podloga i svojevrsan 'nosač' plesa. Tako postoje različiti plesači; od studioznih, preko prostih i intuitivnih zaljubljenika, pa do onih koji od ove urođene i prirodne stvari prave programirani skeč (ne retko čak uz laktanje kad je gužva). LatiNet smatra da je muzika (sa jedne strane) u najmanju ruku od istog značaja kao kretanje uz nju, čak i u domenu umetnosti. No to je posebna tema, da ne ulazimo sada, koja iziskuje diskusiju (ostavite komentar na socijalnim grupama LatiNet Facebook strana LatiNet Youtube kanal!).

omot jedne od mnogih VHS traka za ucenjeKao iskonska pojava, ples nema istoriju i sastavni je deo ljudskog bića. Oduvek je bio tu, kao primitivna reakcija na praistorijsku igru zvukom. Bezbroj godina, za pagana je ples bio jedini način da komunicira sa Većim od sebe, putem udaranja tabana o zemlju (nije slučajno zemlja etimološki ista reč kao planeta) Transom dobijenim ponavljajući udarce za njih je to bio jedini način da "se obrate Zemlji", upuste u transcedentalni dijalog sa Majkom planetom – Gaiom na Sanskritu ili Pachamama asteški (iskonsko, prosto ali plemenito intuitivno pagansko doživljavanje planete kao živog entiteta). Tradicionalna simbolična i ritualna igra oplodnje na relaciji muško-žensko je u moderno vreme prerasla u zabavno i socijalno sredstvo za komunikaciju. Univerzalni jezik danas globalno rasprostranjen na plesnim podijumima.

plesna pozaPoznavaoci će se složiti da su latino plesovi najrasprotranjeniji, najrazvijeniji i najlepši. To je zasluga njihovog multikulturalnog porekla, ali i ritmičkim korenima u ritualnim plesovima "majke" Afrike, u snazi transcedentalne komunikacije muškarca i žene, kasnije stilizovane po Evropskim estetskim šablonima. Rezultat "salonske plesne globalizacije" je da ples naučen npr. u našoj školi plesa možete koristiti svuda u svetu, što je za svakog ko putuje najveća nagrada poznavanja plesa. One koji ne znaju da plešu a želeli bi da nauče pozivamo da se pridruže nekoj školi kod nas (vidite Ples kod nas). Na toj strani imate i kvalitetan (nepristrasan i relativno ažuran) spisak plesnih škola, a trudimo se da pratimo i aktuelne plesne večeri, što podtižemo uglavnom kopiranjem, dopunama i izmenama postojećih podataka sa strane PlesneVeceri na Fejsbuku; ali ih tagujemo na Schema URI/RDF/mikrokod čitljiv Google-u i dr. "mašinama" gde se podaci sa dešavanjima i mestima dešavanja (adresa, tel., cena, učesnici...) klasifikuju u globalnoj Bazi (grafu) znanja.

Na sajtu ćete naći sledeće celine o latino plesovima:

Vrste plesova (generalno o...)
Generalno u plesu kod nas (Ples kod nas)
Latino plesne večeri (Beograd / Novi Sad)
Plesne škole (sa latino plesovima)
U planu: Video-zvučni pregled ritmova

I sledeće eseje (dostupnih iz Vodiča):

Istorijat društvenog (salonskog) plesa
Širenje popularnog evropskog plesa

Sa resursnih LatiNet strana možete pristupiti plesnim linkovima razvrstanim u sledeće celine:

Plesni linkovi u Srbiji
Plesni linkovi na prostorima regiona
Plesni linkovi u svetu

Dušan Inđić – Luigi

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2020-02-02