Latino muzička scena u Srbiji

POTREBNA POMOĆ U AŽURIRSNJU SADRŽAJA!

Najbolji uvid, za sada, pruža predled latino izvođača i organizacija kod nas, koji su ovde poređani po abecednom redu. Svakako kasnije pogledajte i strane: listu domaćih latino DJ-eva i spisak latino klubova. Pošto je sadržaj mahom zastareo, rado ćemo odreagovati na svaki predlog za izmene, ispravke i dopune, pa izvol'te nam se javiti.

Slede - po pravcima (klikni ispod za odredjeni) - latino bendovi i organizacije sa naših prostora:

[SALSA] [ANDI] [SAMBA] [BOSANOVA] [TANGO] [ORGANIZACIJE]


Latin dŽez

Tzootzoonga ansambl

Tzootzoonga ansambl je beogradski latino/tropical(mediteran)/sving kvartet, vrlo prijatnog zvuka, koji uspešno izvodi popularne džez standarde u bosa nova i sving aranžmanima. Reč je o vrlo iskusnim muzičarima koji su praktično obišli svet svirajući: Radojković Branislav - kontrabas, Miloš Punišić - harmonika, Feđa Frenklin - perkusije i Milica Radojević – vokal.

Sanja Marković i njen Brazilian Jazz Collective

Fenomenalna "interdisciplinarna" muzičarka (osim što peva i komponuje, svira mnogobrojne instrumenate) Sanja M., inače beograđanka i prijatelj autora sajta, obijavila je 2017. svoj prvi autorski album i sigurnim koracima napreduje u karijeri. Pozdravljamo je i kao ljubitelji latino zvuka, vama preporučujemo da pogledate, ispratite i podržite ovaj jedinstveni kreativni napor, pogotovo interpretacije bosanove i brazilskog džezi MPB-a pod projektom Brazilian Jazz Collective (gde su uz nju Aleksandar Grujić i Milovan Paunović na klaviru,
Branko Marković na basu, Luka Jovičić na bubenjevima i Aleksandar Jaćimović na saksofonu). YT kanal G+ profil BJC F.B. strana

www.sanjamarkovic.com

SALSA

Son Cuba Son (ex-Voz Latina)

Iz Havane, preko Argentine /Države: Argentina/, Hrvatske i još par zemalja, ovaj sedmočlani bend je završio kod nas. U prilog svoje 'lokalizacije' i činjenice da im se dopada u Beogradu, pevač Raul se oženio za beograđanku sa kojom ima dete, a usledili su i drugi. Postavili su na noge srpsku slasa scenu. Svirali u mnogim beogradskim klubovma, a leta provodili nastupajući na crnogorskom primorju. Zahvaljujući spretnom menadžeru Miši, osim na Balkanu, nastupali su i u zemljama istočne Evrope. Baza im je u Beogradu ali nismo obavešteni o skorašnjim nastupima.

Sabor Cubano

Ista postavka kao i gore uz šest plesačica. Spektakl po porudžbini.

Jovan Maljoković Balkan Salsa Band

Sjajan sastav uz isto sjajnu pevačicu. Poznata obrada uz refren: "Uvek, uvek se setim..." Nedavno izdali album. Očekujemo bliže informacije.

So Sabi

so sabi logo

"Lepo vama - lepo nama!" poznati je moto ove 'beogradske klupske atrakcije' koja preko šest godina hara po beogradskoj muzičkoj i klupskoj sceni. Muzika nije striktno latino, ali se može podvesti pod afro-kubanski i rege zvuk, po čemu zaslužuju svoje mesto na ovoj strani.


Salsa Primera

Salsa Primera logoSalsa Primera je udruženje posvećeno širenju plesne kulture, edukaciji, organizovanju plesnih događaja, zbližavanju kroz muziku i pokret. Osnovano je avgusta 2007. godine i za veoma kratko vreme postala je jedna od najvećih salsa škola u zemlji. Osnivači i glavni instruktori su Jelena Lazarević i Vladimir šuković (Belgrade Style), instruktori sa višegodišnjim iskustvom i zapaženim rezultatima na domaćim i medjunarodnim takmičenjima, ujedno i sudije za salsu i druge specijalne plesove. Druženje, atmosfera i timski duh daju posebnu draž ovoj ekipi. Organizatori manifestacije Salsa Motion Weekend.

www.salsaprimera.com

Belgrade Style

Belgrade Style - logo

Ideja Belgrade Style-a je da se organizacijom što jačih salsa večeri približi salsa i latino muzika plesnom narodu u Beogradu za početak, a nadamo se posle i ostatku Srbije. Da spojimo one koji ne znaju da igraju sa onima koji znaju, i time pridobijemo još više ljudi da krenu da se bave plesom ili bar one koji ce uživati u plesnoj muzici. Naše žurke se baziraju na salsi i na latino-američkim plesovima sa primesama modernijeg zvuka reggetona i hip-hopa.

Borachos y Locas

logo

Novi Sad, 2009. Organizacija ljubitelja salsa muzike (i šire) i plesa: manifestacije, kursevi i sl.

Salsa Familia

Salsa Familia

Ovo udruženje osnovano je 2009. od strane energičnog M. Kovačevića i bavi se instruktažom i organizacijom plesnih večeri i sl. manifestacija.

Videti takođe: Salsa izvođači iz Hrvatske.

Ritmos del Mundo

Ritmos Del Mundo

Organizacija, škola i sajt Ritmos Del Mundo je osnovana je 2007. godine, u cilju promovisanja afro-kubanske kulture, pre svega karipskih plesova. www.ritmosdelmundo.rs, Facebook Page YouTube kanal.
Očekujemo tekst od ekipe!

Salsa Niš

Salsa Nis logo

Vrlo aktivna salsa organizacija iz Niša. Obavezno svratite do njihovog sajta gde ima jako zanimljivih sadržaja.

www.salsanis.com


ANDI

Ensemble+Pachamama

logo

 • Vladimir Lazić : gitara, vokal, sikusi
 • Snežana Stanojević : kene, sikusi, bombo
 • Stanislav Stanojević (kontakt): ćarango, sikusi

Od 1989. godine kada su nastali, osim niza koncerata u zemlji i inotranstvu, održali su više koncerata edukativnog karaktera uz kratke komentare o instrumentarijumu u Etnografskom muzeju u Beogradu, učestvovali na naučnom skupu "Latinska Amerika u 20. veku - nasleđe za budućnost" održanom 1998. godine u organizaciji (tada još) Jugoslovenskog udruženja latinoamerikanista i dali nekoliko prikaza na radio i TV stanicama i u listu Politika.

Na našem sajtu možete pročitati njihov tekst: Prikaz tradicionalnih muzičkih instrumenata zastupljenih u muzici Anda sa osvrtom na osnovne ritmičke obrasce.


SAMBA

SambaNSa

Logo SambaNSa

Eto nas u Novom Sadu gde su momci iz Global Village People i njihovi drugari napravili prvu domaću samba / batukada bateriju. Baterija SambaNSa svira brazilske, afro i druge ritmove i krenuli su od marta 2006. Taj broj će prirodno rasti po formuli: što više to jače! Razni perkusionisti im se pridružuju i baterija trenutno broji 16 članova. Facebook strana YouTube kanal

Kad smo već kod lusofonije, da pomenemo i domaće kapuera klubove kao što su: Angola Center i Axe Capoeira, koji kod nas neguju ovaj plemeniti spoj borilačke veštine, muzike i plesa.

SeiLa

Nastup beogradskog benda SeiLa

SeiLa je tročlani beogradski sastav koji pored autorske muzike pretezno izvodi popularnu brazilsku muziku - sambu i bossa novu. Bend je posvecen akusticnim live nastupima u jazz klubovima,popularnim mestima kao i na razlicitim zabavnim i kulturnim dogadjajima. SeiLa prate brojni prijatelji muzicari koji sviraju različite instrumente, od saksofona do afričkih bongosa i đembea. SeiLa su: Una Mirković - glas; Emilija Andrejević - glas; Nikola Dervišević - akustična gitara.


BOSANOVA

Zazueira

Bend osnovan 2004, a njegovi članovi poznati su nam po dugogodišnjem stvaralaštvu u sastavu Arhai.
Svirka Zazueire prava je ilustracija vrelih plaža Brazila /zastava/, čijim su prolaznicama iz Ipaneme Antonio Carlos Jobim, Joao Gilberto ili Luis Bonfa posvećivali svoje najmagnetičnije kompozicije.

Nemamo podrobnije dalje informacije.

Madrugada

Informacije o verovatno jedinom beogradskom Bossa bendu nestrpljivo očekujemo od pevačice Maje Makarić Pavlović. Madrugada je poznata jos od polovine devedesetih kao zanimljivi brazil latino projekat. Pomenimo saradnju u nešto novijem izdanju sa Mistakemistake-om sa dirty-latino-bossanova zvukom

Očekujemo podrobnije informacije!

Outras Notas

Očekujemo bilo kakvu informaciju...

VIDI IZNAD: Brazilian Jazz Collective u sekciji Latin džez.


TANGO

Tango Compás

Ansambl Tango CompasJedan od najtalentovanijih domaćih muzičara Stefan Milenković, zajedno sa slovenačkim koncertnim harmonikašem Marko Hatlakom našli su se oko zajedničke im pasije i ljubavi ka tangu. Udruživši snage sa Markom Črnčec i kontrabasistom Lukom Herman Gaise, formirali su sjajan bend Tango Compás.

Vidi tekst (eng.): www.kinosiska.si/en/music/stefan-milenkovich-marko-hatlak-tango-compas

Quintecho

QunitechoQuintecho, ansambl koji je za manje od tri godine ostvario visok kvalitativni nivo i popularnost, prepoznatljiv je po mladim profesionalnim muzičarima izuzetnog kreativnog  elana, kako u domenu izvodjaštva tako i u domenu komponovanja i aranžiranja.

Veliki dinamički opseg, virtuozitet, permanentni istraživački rad u prostoru tango tehnike, repertoar koji nije sveden na opsta mesta žanra, već je nadograđen manje poznatim ali ne manje značajnim delima, dopunjenim originalnom interpretacijom i složenim aranžmanom.

Quintecho neki prepoznaju po izuzetnom entuzijazmu, gotovo nezamislivom u danasnjem okruženju, drugi  kao grupu koja komponuje i izvodi muziku za TV serijal Zaboravljeni umovi Srbije (RTS), treći kao grupu koja je uspela da istovremeno zadovolji visokoakademski i  popularni ukus. Treći, opet, po emisiji "Šest lica tanga" (RTS), nastupima na Kolarcu, Yachting klubu ili po gradskom dočeku 2006. godine, jedinstvenom multimedijalnom projektu "Pet lica tanga" (BELEF 2005) ili Kumanovo JAZZ festivalu.

Quintecho čine šest izvođača:

 • Sonja Kalajić - violina,
 • Jasmina Živić - flauta,
 • Jelena Banković - klavir,
 • Isidora Mirković - violončelo,
 • Miloš Lončar - harmonika i
 • Petar Radmilović - bubnjevi.

(Promenom postavke od maja 2007. godine, na mesto gitare došla je harmonika.)

www.quintecho.com

Beltango
(quinteto)

Logo BeltangoBeltango okuplja vrsne i mlade umetnike:

 • Aleksandar Nikolić - bandoneon/harmonika
 • Ivana Nikolić - klavir/vokal
 • Vladimir Nikolić - violina
 • Bogdan Pejić - elektricna gitara
 • Stevan Kovačević - kontrabas

Želja im je da publici predstave svu širinu tango kulture pa se osim tradicionalnih tango numera, kao i kompozicija tango nuevo pravca Astora Piazzolle, na repertoaru Beltanga nalaze i kompozicije savremenih autora, koji svoju inspiraciju nalaze u tangu, ne libeći se pritom da naprave izlete i u druge muzičke pravce. Beltango je prvi i jedini tango orkestar sa ovih prostora koji u svom sastavu neguje autentičan bandoneon, instrument koji je istorijski neraskidivo povezan sa tangom, a čiji specifičan zvuk, na najbolji način dočarava svu lepotu i raznolikost boja i emocija koje samo tango može da pruži.

Beltango je do sada održao veliki broj koncerata u elitnim koncertnim prostorima Beograda, kao što su Sava Centar, Kolarčeva zadužbina, Narodno Pozorište, Madlenianum, Bitef Teatar, Guarnerius, Paviljon Cvijete Zuzorić, Etnografski muzej, Diplomatski Klub kao i u mnogim gradovima Srbije (Novi Sad, Niš, Kragujevac, Smederevo, Aranđelovac, Subotica, Pirot, Negotin, Užice i Čačak... Beltango razvija i zapaženu svetsku karijeru, nastupali su na velikom broju internacionalnih festivala i započeli umetničku saradnju sa brojnim tango umetnicima iz Argentine /zastava/, Urugvaja /zastava/, Francuske, Italije, Nemačke, Finske, Grčke, Japana, Mađarske, Slovenije i Bugarske. Uz mnoštvo televizijskih nastupa i veliku medijsku pažnju koju je Beltango privukao snimljena su i dva dokumentarna filma Bandoneon i Beogradski zvuk. Izdat je i CD ansambla Beltango pod nazivom Beltango Plays Tango Nuevo, kao live izdanje Beltango en vivo.

Možete ih kontaktirati lično e-mailom na: beltango@yubc.net, dok je zvanična prezentacija na adresi www.beltango.com.

Tango Juventud
(Orquesta tipica)

Orkestar Tango Juventud je jedinstveni omladinski orkestar iz Srbije, kojeg čini 15 talentovanih mladih muzičara, učenika Muzičke Škole "Dr Vojislav Vučković". Ideja da se ovim talentovanim muzičarima pruži šansa da osete koncertni podijum na specifičan način kroz interpretaciju tango repertoara, nailazi na velike simpatije tango poklonika, koji se i sami često uključuju u program, spontano plešući tango. Tango Juventud je svoj premijerni nastup imao septembra 2005 i '06 na Beogradskom Tango festivalu (vidi članak), a u maju 2006 ih očekuje prva internacionalna turneja po Italiji.

Tango Juventud čine:

 • Violine: prof. Biljana Stevanović, Ljubica Damčević, Jelena Adamović, Aleksandar Novicki, Ivana Kukolj
 • Čelo: Simeona Stevanović
 • Kontrabas: Marijana Petrović
 • Harmonike: Petar Marić, Rade Soro, Milena Radičanin, Nikola Jelić, Vladimir Virijević
 • Klavir: Vuk Jovanović, Sonja Lukić
 • Umetnički rukovodilac: prof. Aleksandar Nikolić

BEOGRADSKA TANGO ASOCIJACIJA

Beogradska Tango Asocijacija osnovana je sa zeljom da doprinese popularizaciji tango kulture na našim prostorima. Glavni ciljevi su organizovanje manifestacija i umetničkih programa koji popularišu tango, kao i podsticaj razvoja mladih tango muzičara i tango plesača. Treba istaći organizaciju tradicionalnog internacionalnog tango festivala, koji se u našem gradu održava svakog septembra, kao i započinjanje međunarodne saradnje i razmene sa svetskim tango centrima. Od posebnog značaja je saradnja sa muzičkom skolom "Vučković" i osnivanje prvog omladinskog tango orkestra na Balkanu - Tango Juventud (vidi gore). BTA cine: Beltango quinteto, orkestar Tango Juventud i Škola argentinskog tanga pod vođstvom tango igrača i učitelja Dragana Mikića. BTA organizovala je od 2004.godine, 11 kurseva tango plesa kroz koje je prošlo više od 200 polaznika. BTA od 2003. godine organizuje mesečne Gran Milonge uz živi tango zvuk i to u Centru Lepih Umetnosti Guarnerius, Operi Madlenianum i Akademskom klubu Licej.

SAMO TANGO

Nemamo bliže informacije osim onoga što piše na sajtu. Kaže "Tango za sve!", ohrabrujuća i lepa deviza. Pogledajte po želji.

www.samotango.com


Srbija

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2018-01-09