Latino muzika u regionu

- HRVATSKA -

Trenutno imamo podatke o Salsa muzičarima iz Hrvatske (a nadamo se uskoro i iz Bosne, Slovenije i Makedonije, pišite nam), gde je dotična scena svakako jaka (kao i u Beogradu). No sakupićemo informacije i o ostalim područjima i zastupljenim muzičkim pravcima.

Ako znate nešto što treba da bude na ovoj strani, svakako nas obavestite!


SALSA

Cubismo

U Hrvatskoj je sve počelo 1996. kada se okupilo osmero istaknutih glazbenika koji su odlučili osnovati grupu Cubismo. Prvi put pojavili su se početkom ljeta 1996. na albumu izdavačke kuće Aquarius Records Lagano Lagano.  Devetog člana benda, pjevača iz Venezuele /Venecuela/ Ricarda Luquea (vidi ispod), predstavili su na promociji na jesenskome Jazz fairu u BP-clubu.  U međuvremenu Ricardo Luque napustio je Cubismo, a na njegovo mjesto došao je Max.  Danas taj sastav ima jedanaest članova i sviraju salsu i latin jazz.

Naziv Cubismo odbrali su prema skladbi Dizzya Gillespia Cu-bi Cu-bop, koja je bila jedna od prvih glazbenih mješavina džeza i afro-kubanske glazbe. Naziv asocira i na Kubu /Kuba/, čija glazbena tradicija predstavlja temelj glazbe koju oni izvode.

Cubismo osim obrada jazz standarda, popularnih i tradicionalnih kubanskih pjesama izvodi i autorske pjesme. Dok su boravili na Kubi /Kuba/ surađivali su s nekim od najpriznatijih imena kubanske glazbe koji su svoj trag ostavili i u Buena Vista Social Clubu.

U osam godina postojanja Cubismo je snimio šest albuma, i to Cubismo, Viva la Havana, Alegrate Cubano, Jingle Salsa i Amigos (kompilacija dueta s priznatim glazbenicima).

U avakom slučaju, na našem prostranom sajtu imate i njihovu detaljniju biografiju koja se nadovezuje na sve rečeno i nesuđeni a obećan nam ekskluzivni intervju sa Hrvojem Rupčićem, osnivačem i frontmenom benda.

Ricardo Luque

Godine 2004. Venezuelanac Ricardo Luque, fagotist Zagrebačke filharmonije i bivši pjevač grupe Cubismo, odlučio je objaviti prvi samostalni album "Plena confianza" te je tim intimističkim albumom obogatio hrvatsku scenu. Oko sebe okupio je kvalitetne glazbenike te je u suradnji s njima stvorio album, koji ima 'autobiografski karakter, jer je zamišljen kao putovanje stazom sjećanja i proživljenih trenutaka povezanih glazbom'.

Zanimljivo je to da je Ricardo nastupio i na Dori 2005. odnosno na izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije za koju je skladao ritmičnu pjesmu "Ni kivi, ni mango".  Koreografiju za nastup osmislio je Miguel Dominguez, Kubanac koji trenutačno živi i radi u Frankfurtu, a koji je mnogima od vas salserosa poznat jer je nekoliko radionica salse održao i u Zagrebu.

Caimán Verde

Pored "Cubisma" i Ricarda salsa scenu u Hrvatskoj obogatila je grupa zaljubljenika u tu vrstu glazbe koja se okupila u bendu "Caimán Verde". Svi salserosi i oni koji će to tek postati već su ih mogli čuti i vidjeti u "Dublin pubu" i u klubu "Boogaloo". Bend je sastavljen od izvrsnih glazbenika, koje karakterizira i moć da na koncertima stvore izvrstan ugođaj te da plesače i slušače navedu na usijani ples. Prvi put "Caimán Verde" nastupio je kao trio, kojega su činili Marijan Zagajšak, Goran Vilupek i Marko, i to na Valentinovo 14. veljače 2003. u restoranu "Havana" u Perkovčevoj ulici. Kasnije su im se pridružili Igor Štimac, Danko Burić, Spomenko Gazda-Spok, koji je došao na mjesto Marka, te Hrvoje Rupčić. U 2003. nastupali su na događanju "Cest is the best", u "Havani", "Galeriji", restoranu "Tribina" i u restoranu "Lenucci". Od 23. siječnja 2004. svakog petka nastupali su u "Dublin pubu", no ta suradnja završila je u mjesecu siječnju 2005. Za one koji ne znaju 2004. "Caimán Verde" je snimio CD, no do njegova objavljivanja morat ćete se još malo strpjeti. Trenutačno "Caimán Verde" svake subote svira u klubu "Boogaloo" u Vukovarskoj 68.


Poslednja izmena:
04/09/2014