Latino ples u Srbiji

 

USalsa! prkos raznim istorijskim i geografskim uticajima i rezultirajućim kulturnim diverzitetom, i na Balkanu je plesna kultura danas rasprostranjena. Latino plesovi na čelu sa salsom, doprineli su njenom procvatu poslednjih deceniju i po. U Srbiji je u poređenju sa susedima na zapadu, nedovoljno zastupljena. Na sajtu ćete naći puno relevantnih sadržaja, ali smo sakupili relativno malo domaćih referenci na zadatu temu. U potrazi smo za saradnikom na temu plesa, koji će se zabavljati tematikom sportskog i društvenog latino plesa u Srbiji (ne samo u većim gradovima; već u celom govornom području, a zahvaljujući našem SEO kotiramo se solidno na Google-u na razne reči i fraze, pa imamo pristup većoj publici). Uspeli smo sa dožemo do dva domaća naslova vezana za društveni ples: ljubaznošću posetioca smo saznali za knjigu Od trokinga do tvista, Igranke u Beogradu 1945 - 1963, Ivana Lučić Todosić, Etnološka biblioteka 2002; koja se očigledno kroz osrvt na procvat plesa bavi temom. A nabasali smo na Osnovni koraci najpoznatijih plesova, Dobrivoje i Marsel Davidov, autorsko izdanje, 1984.

I ako je u Hrvatskoj i Sloveniji, ovaj fenomen popularniji i (kulturno) rasprostranjeniji duže; plesna scena u Sbiji, Bosni i Crnoj Gori - pogotovo Latino (najpre Salsa) scena u Srbiji, zaživela oko 2000, danas je na internac. nivou. Znali smo da će plesna scena rasti, još od postavljanja sajta 2003. i njenih nastanaka. Da sadržaja ima i da će ih biti: klubova, škola, večeri, samih plesača i uvek novih trendova (koji su pokazatelji svake "žive" scene).

Sajt LatiNet je dobrim delom namenjen upravo ljubiteljima plesa i uopšte ljudi upletenih u scenu koji žele da se i muzički informišu o ovoj generalno lepoj tematici. Zapravo, rasprostranjena neinformisanost i rezultirajuća blaziranost (poslednjih godina na našu veliku žalost i antagonizma!) na domaćoj sceni, je na početku dovela do ideje za edukativni sajt. Kada je autor, vođen sopstvenom voljom i interesovanjem za muziku i dotadašnjim iskustvom u istraživačkom radu, posvetio svoje slobodno vreme ovome. Naravno, latino muzika je sama po sebi suštinski vezana za ples. Skoro svaki pravac (videti segment: Pravci) latino muzike prati i posvećeni plesni stil.

Zalažemo se za širenje plesne kulture uopšte, pogotovo latino plesova koji se obično uče kod nas (samba, ćaćaća, salsa, tango, rumba, mambo, od skora i baćata, regeton, zouk, itd.) Također gledamo da održavamo ažurnim spisak 80-ak plesnih škola u kojima se uče latino plesovi u Srbiji (i Crnoj Gori). I što je često važnije: plesnih večeri u Beogradu (za druge gradove i škole nam javite!), sve sa dostupnim pratećim podacima. Možete videti i spisak domaćih latino DJ-eva, koje možete kontaktirati ako vam je potrebna probrana muzika.

Vezano za plesni segment imate sledeće celine:

Plesne škole
Srbija (i Crna Gora)
Plesne večeri
(Beograd / Novi Sad)
Generalne informacije
o plesu
LatiNet logo
Poslednja izmena:
2019-10-25