Intervju: Caetano Veloso

Kompleksnost života

Caetano: "Pan-Američki vokal"

Da li mi se ispravno učinilo da je tvoje LP izdanje iz 2007 Ce bio pokušaj da snimiš rok album? Ako jeste, šta je bio motiv?

Rok je bio najskandalozniji aspekt tropikalizma 1960-ih. Nikada nisam ni odustajao od bavljenja tom temom. Prisutan je na većini albuma koje sam snimio u poslednje četiri decenije. je poput Transa iz 1971, bio bend album. Neke kompozicije nose više sa rok aspekta, dok bi neke druge bi prošle kao klasična muzika struna, a neke pak kao album baziran na Bahijskoj perkusiji. Ali sve su izvođene od strane istog rok benda.

Da li misliš da bi tvoje delo bilo isto i da li bi bio isto uspešan da je brazilska vlada prihvatila na početku?

Da li to implicirate da svoj uspeh dugujem činjenici da je diktatorski režim nije prihvatao? To ni samo nije u potpunosti istina. Vlada nije reagovala protiv pesama. Nisu bile zabranjivane ni jednom. Levo orijentisana studentarija i novinari su bili mnogo veći senzori od vlasti. Ipak, potonja nije razumela zašto smo mi stajali iza levičara koji su nas kinjili, niti su mogli da razumeju kombinaciju kose, električnih instrumenata, čudnih tekstova i nastupa na demonstracijama. Onda su nas prosto bacali u zatvor... Ali naravno da moj rad nikada ne bi bio isti da su moje životne okolnosti bile drugačije.

Kako je na tebe i tvoju muziku uticao egzil u Londonu? Kojim novim uticajima si bio izložen tamo?

Najveći upliv iz britanske muzike se zapravo bio desio pre nego što smo bili primorani da se iselimo iz Brazila /zastava/. Beatles. Zateknuvši se u Londonu, počeo je da mi nedostaje brazilski način života i muzika. Ali sam upijao nove stvari, od Led Zeppelina do Incredible String Band. Dve stvari koje su me najviše impresionirale bile su Rolling Stones na bini i Jimi Hendrix uživo.

Caetano Veloso - omot
Psihodelični duh Tropikalije '60-ih

Kako obijašnjavaš da je tropikalija bila toliko opasna za vlast? Kako danas gledate sve to?

Pa zbog toga što je imala sve karakteristike kontra-kulture. Takođe je imala i nekakav blagi ukus nove levice. Kao što sam pomenuo malopre, tradicionalna leva struja je reagovala negativno. The Plastic People of the Universe, iz Čehoslovačke, su se isto suočili sa jakom reakcijom komunističkog režima. Što se mene tiče, nakon što su me zatvorili i deportovali, pao sam u depresiju.

Ti si poznat po fuzijama ritmova i ponovnim pronalaženjem starih tradicionalnih ritmova koji su pali u zaborav. Da li još postoje neotkriveni ritmovi?

Ne slažem se za to da sam se bavio fuzijom. Ne volim fuzije i radije predlažem zbližavanje različitih stvari uz rastući efekat kontrasta (eng. juxtaposition). A ritmovi su stari, koliko i sam život na planeti.

Da li bi se složio da fizička priroda neke zemlje utiče na muziku koja iz nje dolazi? Na primer, čini mi se da je bosa nova mogla jedino da dođe sa mesta gde okean grli tropske predele Brazila?

Da, geografija se računa. Ali ja bosa novu vidim kao nešto što je moglo da natane jedino u Američkoj tropskoj državi u kojoj se govori portugalski. A postoji samo jedna takva zemlja.

Caetano Veloso
C.V.

Kao Amerikanac, nikada nisam čuo ništa nalik akordima i progresijama brazilske muzike. Odakle misliš da dolaze taj jedinstveni pristup strukturisanju pesama i sviranju gitare?

Ja mislim da sve dolazi od João Gilberta. Iz načina na koji je on umeo da čuje brazilsku pop tradiciju, i takođe tada ultra novi cool džez iz SAD. Moralo je da se izrodi nečim posebnim kada je genij čuo glas Chet Bakera istovremeno obuhvativši mislima i kompozicije Herivelto Martinsa (klasični brazilski samba kompozitor i pevač, prim. prev.)

Ko su bili tvoji vokalni uzori? Kada pevaš u svom nižem tonalitetu, podseća me na João Gilberta, a kad pređeš u svoj viši registar, čujem više rok n'rol poput možda Roy Orbisona ili sl.

Bez sumnje, João Gilberto. I rokenrol isto, ali ne Orbison. Više Beatles, Ray Charles... Ali uvek je u pozadini prisutan eho portugalske fado pevačice Amália Rodrigues.

Nakon sve te muzike koju si stvorio, šta te danas i dalje inspiriše?

Kompleksnost života. Težina same muzike. Moja neodgovornost.

Preuzeto iz Thrillermag.com
(septembar 2009).