Fuzija tanga i savremene igre

Baletska fuzija tanga i savremene igre

fotka
"Sadlers Vels" sa predstavom "Milonga" na sceni sa jedanaest igrača i pet muzičara (Foto: Arhiva BFI)

Neponovljive plesne večeri iz barova Buenos Airesa inspirisale su koreografa Sidija Larbija Šerkaujija da osmisli balet "Milonga" kojim će večeras u 20h na sceni Sava centra u izvođenju londonskog "Sadlers Velsa" započeti u našoj prestonici 12 Beogradski festival igre. Tim povodom se juče u Art kafeu Sava centra sa novinarima susreo deo umetničkog tima ove predstave u sastavu: Nelida Rodrigez, konsultant koreografa za tango, Nikito Kornejo, igrač tanga, Aleandro Sančo, gitarista, Džejson Kitelberger, savremeni igrač, i Aja Jung, direktorka BFI.

Tango je moj život, a otkrila sam ga nakon svih stilova igre koje sam isprobala. Koreograf Sidi mi je saopštio da ga zanima fuzija tanga i savremene igre. Tako smo počeli da istražujemo i odigrali smo tango po njegovom koreografskom jeziku – rekla je juče Rodrigezova.

Igrači Nikito Kornejo i Džejson Kitelberger govorili su o tangu koji je od njihovog igračkog ansambla načinio tim i o odličnoj saradnji sa koreografom. Dok je gitarista Aleandro Sančo predstavio svoj Tango kvintet koji svira na sceni tri vrste plesa: klasičan, moderan i apstraktni tango, a koreograf Sidi je odlično znao kako da ih upotrebi.

Muziku za predstavu uradili su Fernando Marzna i Šimon Brzoska. Premijera je održana u Lozani 2013. a na sceni će biti jedanaest igrača i pet muzičara.

Da dodamo da je koreograf Sidi Larbi Šerkauji debitovao 1999. godine, u savremenom mjuziklu Endrua Vejla "Anonimno društvo". Šerkauji je sarađivao sa mnogim teatrima, operskim kućama i baletskim kompanijama.

Ali je u Antverpenu proveo period 2004-2009. godine, kao stalni umetnik teatra Tonelhojs. Između mnogih velikih projekata radio je kao koreograf sa Džoom Rajtom na filmu "Ana Karenjina". Pre dve godine stvorio je "Bolero", u saradnji sa Damjenom Žaleom i Marinom Abramović za balet Pariske opere. Prošle jeseni je režirao i koreografisao operu "Šel šok" za briselski La Monnaie na muziku Nikolasa Lensa i tekst Nika Kejva. Šerkauji je danas stalni umetnički saradnik londonskog "Sadlers Velsa" i direktor Festivala "Ekvilibrio" u Rimu.


Politika,

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2015-10-18