Latinohit za fit

U moru najrazličitijih aktivnosti, ponekad je teško odlučiti se. ako još niste napravili svoj izbor ili želite promenu, razmislite o salsi. Nema veze što ste već dovoljno fizički aktivnepojačajte tempo.

Isplatiće se svaka kap znoja više ako svoj redovni aerobik ili teretanu filujete, recimo, časovima salse. Dobit je višestruka: savladaćete najpopularniji latino ples na planeti, nabacićete kondiciju i doterati liniju. O uživanju u muzici i pogledima na zgodne frajere da i ne govorimo.

Salsa je vatren ritmički spoj mnogih latino i afro plesova, a ima i primesa engleskog i francuskog kantri densa: mambo, ćaćaća, merenge, afrička rumba... Dalo bi se nabrojati dvadesetak.

— Ona je kreativan ples jer bukvalno ne postoje pravila. Svodi se na improvizaciju i kontakt muškarca i žene. On vodi, ona prati. Zato je salsu lako igrati ma iz koje škole dolazili - ističe Peđa Garašanin, direktor sajta www.beosalsa.com.

U sportovima, ekipe se obično dele na muške i ženske. U salsi igraju mešoviti arovi. Iako kod nas momcima ples nije najomiljeniji hobi, u školi Rimos del Mundo (vode je instruktori Sanja Vasiljević i Milan Ivanov) dovoljno ih je da do kraja časa svaka devojka dobije partnera za igru. Uostalom, ples je takav da se može igrati i utroje (jedan momak i dve devojke) ili ako treba, u grupi, kao formacija.

Uz latino zvuke ne može se sedeti mirno. Trening ili ne, noge, bokovi, čitavo telo reaguje na tu očaravajuću mešavinu ritma, strasti, zadovoljstva. Za sat vremena , plesači se i umore i oznoje, ali niko ne izgubi osmeh. Salsa je magična formula koja garantuje dobro raspoloženje bez obzira na pol, godine, visinu, težinu... Zato je rado plešu i devojčice i devojke, mršavice i bucke, mlade mamekoje bi da izgube višak kilograma zaostao od trudnoće, a lako se zanesu dame u najboljim pa i poodmaklim godinama.

Uz kubansku salsu, onu koje se pleše na ulicama, uče se i merenge, baćata, afrička rumba... Dovoljno da se razmrda i razgiba svaki mišić od glave i vrata do palca na nozi. Uzgred, za sat vremena plesa potroši se 370 kalorija, koliko i za igranje košarke ili vožnju bicikla.

Škola salse Ritmos del Mundo ima svoj sajt na kojem se može naći video zapis za vežbanje, 24 sati slušati salsa muziku, izlistati spisak škola i svih klubova gde se ona pleše. U najavi su i novi kongresi, širom sveta. Možda vas ona četvrtina koraka iz Beograda povede do Floride, Havane, Portorika /zastava/...


Politika,

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2015-10-18