Brazil je uvek u modi

Zvezde zauvek: Žilberto Žil

Tvorac tropikalije važi za najopuštenijeg ministra na svetu

Mladi disidenti

Jedan od najznačajnijih pevača, kompozitora i instrumentalista savremene brazilske muzike, a već tri godine je ministar kulture u zemlji sambe, kafe i futbala. Tvorac je čuvene tropikalije! Tokom karijere duge bezmalo pet decenija, snimio je više od 40 albuma koji su obijavljeni u 16 evropskih zemalja, 7 latino-američkih država, Izraelu, Japanu, SAD u kojima je održavao veoma uspešne turneje. Dobitnik je mnogih priznanja kao što su Cruz da Ordem de Rio Branco, Brazilska /zastava/ nagrada za životno delo, Polar Music Prize, najveće švedsko priznanje dok mu je francuska vlada dodelila najznačajnije tamošnje priznanje - Legiju časti.

Žilberto Žil (Gilberto Gil) rođen je u gradu Salvador u brazilskoj državi Baiji 1942. godine. Odrastao je slušajući ulične duele violeirosa (improvizovana muzička bitka između slepih pevača i gitarista). Kada je na radiju prvi put čuo pevača i gitaristu Joao Gilberta, bio je toliko impresioniran da je odmah kupio gitaru i naučio da peva i svira bosanovu. Zbog muzike je napustio studije biznisa. Preselio se u Sao Paolo 1965 i nakon nastupa u brojnim šou programima napravio je svoj prvi hit Louvacao. Tada je i snimio istoimeni debi album. Narednih godina postaje predvodnik tropikalije, kulturnog pokreta koji je doneo inovaciju svim aspektima umetnosti u Brazilu /zastava/. Tu su se našli i muzičari kao što su Caetano Veloso, Gal Costa, Tom Ze...

I danas...

Žila i Kaetana je 1969. tadašnji vojni režim u Brazilu /zastava/ najpre uhapsio, a potom primorao da napuste zemlju zbog antivladinih aktivnosti i njih dvojica su izbegli u London. Nakon povratka u Brazil /zastava/ nastupio je najslavniji deo njegove karijere koji se ogleda u tzv. retrilogiji, odnosno albumima Refazenda, Refavela i Realca. Žil je 1987. odlučio da se posveti Politici. Vratio se sa porodicom u Salvador i postao predsednik tamošnje najvažnije kulturne institucije a sl. godine ušao je i u gradsku skupšinu. Ali posle 4 godine napustio je posao poslanika i snimio album Parabolicamara. Tada je obeležavajući veliki jubilej 25 godina karijere krenuo i na veliku svetsku turneju, koju je započeo spektakularnim koncertom an Kopakabani 1992. kome je prisustvovalo 80 hiljada njegovih fanova. Dve godine ksnije snimio je akustični album u čuvenom MTV serijalu Unplugged koji je obijavljen širom sveta. Kada je predsednik Lula da Silva preuzeo vlast početkom 2003. pozvao je Žila da postane ministar kulture. Zovu ga još "opuštenim" i "kul" ministrom. On je verovatno jedini političar na svetu koji umesto uredne frizure nosi dredove i koji umesto u odelu na posao dolazi u belim lanenim pantalonama.
Žilov politički, ali i muzički moto je: "Brazil je bio, jeste i uvek će biti u modi!"

Jelena Koprivica
Politika,