Pesme s ukusom strasti

- hrvatski latino sastav Cubismo -

"Mislim da smo danas bolji nego ikad, i to potvrđuju svi koji su imali priliku da nas vide na koncertima"

Kada je pre desetak godina nekoliko hrvatskih muzičara, zaljubljenika u latino zvuk, počelo da održava neobavezne sešn svirke po zagrebačkim klubovima koje su, nedugo zatim, postale najposećenije u gradu, mnogi nisu ni slutili da će vremenom ovi entuzijasti prerasti u "ozbiljnu grupu". Jer, ko još na Balkanu može da izvodi kubanske i džez tradicionale i pri tom - uspe, reći će skeptici. Ali, pošlo je to za rukom grupi Kubizmo, koja je ime dobila po pesmi Dizija Gilespija - Cu-Bi-Cu-Bop.

Hrvatski sastav CubismoOd klupske atrakcije, ovaj desetočlani bend danas je postao jedan od najtraženijih sastava na prostoru bivše Jugoslavije pa i šire. Tokom proteklih devet godina Kubizmo je obijavio pet albuma na kojima su se, osim obrada, našle i njihove, autorske numere.

Osvojili su mnoge nagrade, svirali bezbrojne koncerte i čak stigli do tako voljene Kube /zastava/!

- Ljubav prema Kubi /zastava/ rodila se prema muzici koja potiče iz te zemlje, jer ona ima sve ono što ja u muzici tražim, a to su stast, ritam, magija, erotika i dostojanstvo - kaže Hrvoje Rupčić, frontmen i kongoista grupe Kubizmo.

Bez postustajanja

Naš dagovornik priznaje da za nekog ko potiče iz Hrvatske i svira latino nije ni malo lako da opstane na muzičkoj sceni skoro deset godina i dodaje:
- Potrebno je puno truda i sreće, ali ono što je najbitnije jeste da se ne postustane u teškim trenucima, jer u životu uvek postoje usponi i padovi.

Ono što grupu Kubizmo čini posebno atraktivnom jeste i to čto na sceni možete videti deset vrhunskih muzičara koji se, osim što odlično rade svoj posao, i sjajno zabavljaju.

Uvek ističu da između njih postoji prijateljstvo, uvažavanje, i da se odlično nadopunjuju.

Od pre dve godine imaju novog pevača Kubanca Maksima Estupinijana Hurtada, koji se, prema rečima ostalih članova sjajno uklopio u bend.

– Imamo još jednog novog člana, a to je kubanski pijanista Mario Penton.

Njih dvojica mnogo znale za naš sastav jer su doneli novu krv i ideje.

Mislim da je Kubizmo danas bolji nego ikad i to potvrđuju svi koji su imali prilku da nas vide na koncertima. Sada još samo nedostaje da to snimimo na CD - smatra Lukčić.

Obijavili su tri albuma za poznatu džez-stilski modernu italijansku etiketu Irma Records, što je, kako ističe naš sagovornik veoma značajno za njihovu promociju izvan Hrvatske.

– Kubizmo nije internacionalno poznat u širem smislu ali je velika stvar da ljudi iz celog sveta koji slušaju kubanksku muziku i latino džez znaju za nas i mogu da kupe naše diskove. Naravno da je za sve to važan i kvalitet muzike, ali i pozitivne kritike koje redovno dobijamo u stranim muzičkim časopisima - priča Rupčić.

Retki su oni koji posle kocerta Kubizma ostaju ravnodušni, a i sami članovi grupe smatraju da su im živi nastupi najjača strana.

– Koncerti su nešto zbog čega se ja prevashodno avim muzikom. Ta direktna razzmena energije, adrenalin, hvatanje jednog posebnog trenutka muzikom. To je to!

Imali su čast da snimaju u čuvenom studiju EGREM u Havani i da sarađuju sa muzičarima, poput Huana Markosa Gonzalesa, Tereze Garsije Katurlo, Kunititita.

Oda tada je prošlo već pet godina, ali mislim da je to ona epizoda u životu koja ti se desi jednom u životu i možeš da budeš samo srećan zbog toga

Fanovi Exita

Prošle godina izašao je njihov Best Of album Amigos na kome je, pored Josipe Lisac, Džibonija, Boška Petrovića gostuje i legenda romske muzike Šaban Bajramović. On je otpevao pesme Geljan dade i Đelem đelem, koje su, kako kaže naš sagovornik izvrsno prihvaćene u Hrvatskoj zbog čega mu je jako drago.

Sličnosti između kubanske i romske muzike ima mnogo, tako reći su sestre. Mi smo pozvali Šabana, on je došao, učao sa nama u studio i ostalo je istorija...

Kubizmo su redovni gosti festivala EXIT (vidi članak: Latino na Exitu 04) koji je prema njihovim rečima "čisto ludilo".

– Totalni smo fanovi EXITa i žao mi je što ništa slično ne postoji u Hrvatskoj. Sigurna sam da u Novom Sadu imam najviše fanova, jer smo tamo bili već osam puta - kaže naš sagovorni i poručuje: "Ne dajte Exit nikome!"

Trenutno pripremaju novi album a na pitanje da li u Beogradu možemo očekivati još jedan odličan koncert poput onog iz Centra Sava 2003. godine, Hrvoje Rupčić kaže:

– Ja se zaista nadam da ćemo doći što pre. Za kraj mogu samo da kažem - šuška se nešto, šuška.


Politka,