Latin Grammy nagrada
L.G. logo

U globalno jedinstvenom kvartu "L.A. LIVE" u svetskom srcu zabavne industrije, Los Andjelesu, četiri sprata zauzima Grammy muzej posvećen dinamičkoj kombinaciji izlažbi kocerata, prezentacija pod pandanom Grammy. Ukratko, Gremi je za muzičku industriju ono što je dodela Oskara za filmsku. Ovaj muzej tako na preko dve i po hiljade kvm pokriva muzičku istoriju i njenu prostranu zaostavštinu.

Latin Gremi trofej

Značajni deo Gremija je i Latin Gremi, sa značenjem jasnom samom po sebi, iza koje stoji institucija: Latin Academy of Recording Arts & Sciences. Primarno hispano, prva Latin nagrada je dodeljena 2000. godine, predstavljajući prvi ceremonijalni program van-engleskog govornog područja koju je prenosila američka nacionalna radio-difuzna kuća CBS. 1998., druge godine postojanja obuhvaćeno je 39 kategorija ograničeno na izdanja sa španskog i portugalskog govornog područja (odakle i Latin u nazivu). Nagrade se dodeljuju u skoro 50 kategorija.

zvanični sajt Latin GrammyLink na FB

Latin Gremi 2016 dodela

Da bi se ispoštovala kapitalna izdanja koja čine antologiju latino-američke muzike uspostavljena je (nazovimo) "Aleja slavnih" - Latin GRAMMY® Hall Of Fame koju svake godine dopunjuje komisija sačinjena od najvećih stručnjaka raznih muzičkih struka. Tako su na toj listi najvažnije izdanja svih vremena (starija preko 25 godina). Navešćemo neke albume i neke od kategorija (poslednja stavka), takođe ćete primetiti da smo mnoge autore 'pokrili' biografijama:

(proglašeni 2001)

(proglašeni 2007)

(proglašeni 2013)

 

 

 

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2017-04-13