Latin Gremi nagrade 2002

- druga strana medalje -

Svečanost povodom dodele Latino Gremi nagrada prošla je u senci činjenice da muzičari sa Kube /zastava/ na žalost nisu uopšte imali prilike da se pojave na ceremoniji. Čak 22 nominovana muzičara sa Kube nisu dobila ulazne vize za SAD. Legendarni pijanista Čučo Valdez (Chucho Valdes) tako nije bio u prilici da lično primi nagradu za najbolji pop instrumentalni album za Canciones Ineditas. To je inače prvi Gremi za legendarnog džez pijanistu koji se već više decenija bavi muzikom.

Gremi – ("Muzički Oskar")

Među muzičarima sa Kube /zastava/ koji nisu dobili vizu bili su i gitarista Rej Guera i reper X Alfonso. Zvanični komentar iz Vašingtona o ovom nemilom događaju, nažalost, nismo dobili, ali su se zato oglasili američki zvaničnici u Havani, objasnivši da oni od prošle godine imaju izuzetno pooštren viza sistem i da državljani iz "potencijalno terorističkih zemalja" prilikom ulaska u SAD moraju da prođu daleko komplikovaniju proceduru nego ranije.

Prošlogodišnja ceremonija dodele Latino Gremi nagrada bila je otkazana zbog dobro poznate situacije u Americi. Domaćini - glumac Džimi Smits (Jimmy Smits) i pevačica Glorija Estefan - bili su izabrani da vode prošlogodišnju ceremoniju, te su tako automatski preuzeli istu dužnost ove godine. Među prezenterima nagrada bili su i glumac Hektor Elizondo (Hector Elizondo) i glumica Dejzi Fuentes (Daisy Fuentes), a među prezenterima nelatino porekla pojavili su se: Nik Karter (Nick Carter) iz benda Backstreet Boys i Džastin Timberlejk (Justin Timberlake) iz benda 'N Sync, koji ove godine očekuju izlazak svojih solo projekata.

Latino Gremi nagrade i ove godine su obuhvatile širok spektar latino muzike, s obzirom na to da su nagrade dodeljene u čak 40 kategorija. Svečanost je živim nastupom uveličao devetostruki dobitnik Gremija i trostruki dobitnik Latin Gremija - Karlos Santana (Carlos Santana). Poznati gitarista nastupio je sa rok bendom "P.O.D.". Priliku da se uživo predstave publici imale su i prevačice Šakira (Shakira) i Talija (Thalia).