Fania Records

Ako bi morali da imenujemo najvažnije činioce za primarno (inicijalno promovisanje) širenje salse kao novog, dinamičnog talasa nastalog kao rezultanta ubrazavanja afro-kubanskih latino žanrova i sudarom brzorastuće karipske imigracije sa urbanom pop kulturom 1960-ih i '70-ih, prvo mesto u popularizaciji i distribuciji ove muzike pripalo bi njujorškoj diskografskoj kući Fania Records. Dugo smo planirali da priredimo mali uvodni tekst o njoj.

Famozni koncerti u Africi sa početka 70-ih

Osnivači ove, očima zaljubljenika u salsu legendarne, diskografske izdavačke kuće (kraće u žargonu "etikete") bili su kompozitor i bendlider Johnny Pacheco i advokat Jerry Masucci, 1964. godine. Za one zainteresovanije, sam naziv potiče vuče od stare kubanske pesme malo poznatog kubanskog izvođača Reinaldo Bolañoa. Tokom vremena je ova etiketa okupila najtalentovanije izvođače, aranžere i producente, kako solo tako i grupne muzičare ove tada novonastale urbane plesne muzike. Da navedemo samo najzvučnija imena - dragulje u Fania kruni (čije je biografije LatiNet mahom i priredio; kliknite!): 'Kraljica salse' Celia Cruz, kongero Ray Barretto 'Tvrdoprsti', 'Kralj mamba' Tito Puente, Willie Colon, legendarni pevač Héctor Lavoe, Rubén Blades, itd. Vredi primetiti (čisto demografski, bez pravila i generalizacija), da je većina njih bila portorikanskog porekla.

Logo

Već nakon prvog izdanja, uspeh je bio iznenađujuć, najluđa iščekivanja premašena, a budućnost zagarantovana. Nova moderna sebi-svojstvena (mahom obogaćena i ubrzana) definicija afro-kubanskog zvuka nazvan je Fania Sound i započela tzv. "zlatnu eru" salse. Uspeh Fanije prevazišao je sva očekivanja, te su menadžeri odlučili da prošire kreativni dijapazon na 11 pod-etiketa(!) (eng. subsidiaries, podružnice) i naprave 'izložben' ansambl sačinjen od umetnika koji su snimali za etiketu. Imperija koja je najvećim delom opstala do danas je tako počela da se uzdiže. Moramo podvući značaj generalno za salsu. Pitanje je kako bi danas sve izgledalalo da ova ekipa i cela firma nije tada otvorila vrata popularnosti i započela ovu "muzičku industriju".

Fania AllStars

Johnny Pacheco

Tako je 1968. Pacheco osnovao tzv. supergrupu Fania All Stars, čija su aktinost i produkcija (rečju: radinost) nadživele samu etiketu. Ova čuvena turneja (u tom momentu de-kolonijalizovanoj) zapadnoj i centralnoj Africi ostala je ubeležena u analima najboljih kocerata svih vremena. Toplo preporučujemo da pogledate snimak koncerta (video desno). Pri čemu svakako obratite pažnju na hiper-energičnog izvanrednog karaktera koji diriguje bendom i dominira binom. Poput tada većine njujorčkih latinosa (hispanjikosa) poreklom je iz Dominikanske Republike /zastava/, Johnny Pacheco je koosnivač Fanije.

 

Fania sublabels

Likovi / dalji resursi:

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2017-12-28