Latino na EXIT06

Prirodno festivalski - latino na EXIT06

Autor ovih redova nije supermen i verovatno nije mogao da uhvati baš dve relevantne latino-američi orijentisane nastupe na ogromnom festivalu sa preko 25 bina. Međutim, koncepcijski ovakva muzika se uglavnom mogla čuti na tri bine: Latino, World (novi stejdž) i Roots And Flowers.
O latino bini imate opširniji izveštaj ispod, a ovde ćemo izdvojiti nastupe sa druga dva stejdža. U subotu smo na World stejdžu mogli čuti italijansku bateria samba sekciju sa 23 člana pod imenom Banda Berimbao koja je oduševljenu publiku batukada ritmovima tukla čitava dva sata uz poneku pesmu.
World stejdž je kao ideja logični i prošireni nastavak opuštenog i poetičnog (East Point) Roots And Flowers stejdža, čak i organizaciono od strane novosadske ekipe Global Village People. Pored nastupa upravo pomenutih GVP DJ-eva i moje malenkosti Luigija (LatiNet), na ovom posebnom okupljalištu nastupila je novoformljena novosadska bateria SambaNSa sačinjena od 12 perkusionista.
Zagrebački Cubismo su se svojski potrudili da nastupaju i ove godine na omiljenom im festivalu, i to svega nedelju dana nakon velikog nastupa u Beogradu. Verovatno je razlog za trud da nastupaju bila stavka u ugovoru (za upućene - eto de facto dokaza da stavka "150 km oko Novog Sada / 2 nedelje pre i posle festivala" u EXIT-ovom nastupačkom honorarnom ugovoru zapravo i ne igra bitnu ulogu, posebno kod "manjih" bendova i DJ-eva, a eto i bendova srednje/veće veličine). Oni su se zajedno sa Šabanom Barjamovićem smestili na Fusion binu poslednje veče festivala i očekivano pružili užitak dostojan jednog iskusnog, usviranog i živahnog benda.

Latino bina (stage)

Ove godine, slično kao i prethodne, na latino stejdžu se provodilo lepo. Ovaj ne baš veliki, samim tim i često popunjen, prostor u obliku ćiriličnog slova G, obilovao je toplom i sada već prepoznatljivom atmosferom. Ovo je njegova zvanično četvrta godina, a već treća godina kako ga ozbiljno i sa ljubavlju i pažnjom organizuje Choma. Lepe devojke i fini momci su se njihali u ritmovima raznih žanrova latino-američke muzike. Upravo u žanrovskom smislu i primećujemo bitan kvalitativni pomak u odnosu na prethodne godine kada je dominirala salsa. Ove godine se, uglavnom zahvaljujući anganžmanu DJ Nemanje (škola Senzala Kapuere), tamo mogla čuti i samba. A tamnoputi drugari su doneli i brdo brojnih novijih regeton i savremenih latino-krosover zvukova.

Uprkos svojstvenoj sjajnoj atmosferi, reklo bi se da je predhodnih godina ipak bilo malo bolje. Pa uostalom takav je i ceo festival. Sve u svemu, ovo je jedinstveno okupljaliste latino zaljubljenika kod nas.

1. dan
2. dan
3. dan
4. dan
MC Choma & DJ Nemanja MC Choma & DJ Nemanja MC Choma & DJ Jesus DJ Nemanja
La Rueda Roca Roberto & Katarina La Rueda Roca Roberto & Karolina
Roberto & Katarina DJ Nemanja Roberto & Karolina La Rueda Roca
DJ Nemanja Son Cuba Son La Rueda Roca MC Choma & DJ Nemanja
DJ Jesus & MC Choma Sonja & Jesus Senzala Kapoeira Senzala Kapoeira
  Son Cuba Son Tristes Tigres DJ Clandestino
  DJ Clandestino DJ Clandestino & MC Choma & Jesus La Rueda Roca
    DJ Nemanja vs DJ Jesus & MC Choma

(jul 2006.)