YMA SUMAC

Sa plejera ide numera: Malambo No. 1

I ma Sumak (1922-2008), peruanka špansko-indijanskog porekla, bila je više nego interesantna sopran pevačica sa izuzetno velikim (po mnogim izvorima jedinstvenim) rasponom vokala od četiri oktave. Ima Sumac je bilo umetničko ime koje je dala sama sebi, a pravo je bilo: Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo (!)

Slika Y.S.Rođena u planinskom gradu Ichocán (Peru /zastava/) 1969 od malena je maštala da bude pevačica. Uprkos tome što nije išla u muzičku školu njen glas bio je primećen dok je još bila tinejdžerka. Prve snimke napravila je u Argentini /zastava/ gostujući sa folklornom grupom koju je predvodio Moisés Vivanco, za koga se udala 1942. U SAD su ušli na mala vrata 1946 i bile su potrebne godine putovanja, manjih nastupa, sponzorstava i podrške kolega da bi 1950 potpisala sa izdavačkom kućom Capitol Records.

Iste godine snimila je prvi album, a u periodu 1950-1971 snimila je ukupno 9 albuma, na kojima je izvodila spektar stilova: od roka do džezi peruanske narodne. Marketing ovog albuma je bio promišljen sa ciljem da popularizuje nepoznatu pevačicu sa rasponom glasa od 4 oktave koja imitira životinje, udaraljke i peva drevne peruanske melodije ma opskurnom indijanskom jeziku Quechua. Tako su album nazvali Voice of Xtabay (što ne znači ništa ni na jednom jeziku) i odštampali izmišljenu priču o misterioznoj princezi Inka. Tako je pomoću ove fantazme praktično bez reklame debi-album prodat pola miliona kopija. Nama je najinteresantniji peti album Mambo! iz 1954 koji se, kako sam naslov govori, sastoji od njenih interpretacija mambo muzike.

Imala je zapaženu ulogu u dva Paramountova filma: Secret of the Incas ('54) i Omar Khayyam ('57).

Nastupala je u svim poznatim dvoranama kao što su Royal Albert Hall, sarađivala sa velikanima (npr. Les Baxter) i do kraja je održala imidž dame i "EE" (ekstravagantne egzotične ezoterične ekskluzivne...) figure.

Par aktivnih linkova / online-referenci: www.ima-symac.com i www.sunvirgin.com.

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2015-10-18