WILLIE COLÓN

Sa plejera: Willie Colon - Usted Abuso

slika
Vili Kolon

Ovaj salsa muzičar portorikanskog porekla rođen je 28 aprila. 1950 u Njujorku, SAD. Pored širokog muzičkog dijapazona (trubač, tekstopisac, aranžer, producent, pevač i dirigent) pokazao se na platnu ali najviše kroz socijalni i politički aktivizam na više polja.

Već sa 15 godina je potpisao ugovor sa lokalnom diskografskom kućom Fania (postavši tako jedan od prvih Fania umetnika) koja je promovisala salsu, a sa 17 je snimio prvi album. Njegov rad pak nije ni žanrovski ograničen, pa podrazumeva spajanje elemenata džeza, roka i salse, a ni geografski pa obleće Atlantika od Kube /zastava/ i Portorika /zastava/ preko Brazilskih do Afričkih ritmova.

Politički stav se manifestovao u njegovim pesmama, pogotovo na božićnom albumu Asalto navideño iz 1971. Ostvario je uspešne saradnje sa mnogim muzičarima i pevačima, među kojima su i: Ismael Miranda, Celia Cruz, Héctor Lavoe, David Byrne, Soledad Bravo i pevač-tekstopisac Rubén Blades. Doticao se pitanja kulture i problema portorikanske dijaspore u SAD, ne samo kroz tekst već i kroz muziku. Navedimo samo da je osvojio preko 100.000 glasova u Njujorku kadidovavši se 2001. Aktivno je lobirao protiv Bolivarske revolucije pokojnog Huga Čaveza.

Nastupa zajedno sa Bladesom 1998 na Amnesty International koncertu u Karakasu, Venecueli /zastava/ pred 144.000 posetilaca (video snimak levo).

U septembru 2004. osvaja Gremi nagradu (vidi tekst o Gremi nagradama) za životno delo. I sa preko šezdeset ostaje aktivan i danas na muzičkom i političkom planu.

Zvanični sajt: www.williecolon.com

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2015-10-18