Soledad Bravo

Kratka biografija

Soledad

Sa plejera - izvedba čuvene numere: Hasta Siempre

Pevačica i kant autorka rođena u Španiji 1943, ali je njen otac kao republikanski borac iz Frankove diktature sa porodicom prebegao u Venecuelu /zastava/. Druge polovine '60-ih je intenzivno studirajući bavi se pevanjem. Odmah je privukla pažnju autora jutarnjeg TV programa Buenos Dias u kome nastupala godinama i stekla prvu slavu. Takođe pod uticajem oca, aktivno nastupa i na političkim protestima. 1968. obijavljuje svoje debi album Soledad Bravo Canta koji prolazi veoma uspešno. Na promotivnoj turneji širom zemlje otkriva opseg svog uspeha i upoznaje i širi svoju publiku.

Soledad Bravo
Soledad Bravo

U narednih par godina snima još par albuma sa tradicionalnim i popularnim južno-američkim pesama od dijapazona autora kao što su: Atahualpa Yupanqui, Violeta Parra, Daniel Viglietti, Vinicius de Moraes, Baden Powell, Alfredo Zitarrosa i Joan Manuel Serrat.

1976, osmah nakon smrti generala Franka, odlazi na četiri godine da živi u Španiji. Madridski dnevnik El Diario beleži: "Njen glas vas zakiva svojim širokim opsegom i snagom".
Postaje jedan od rodonačelnika talasa nueva cancion ("nova pesma") koji je preplavio Južnu Ameriku '70-ih i '80-ih.

Do danas je snimila preko 20 albuma zaključno sa 2003.