Señor Coconut

- biografija -

Slušate sa plejera "definiciju" elektro-latino žanra: Electro Latino (multicolor) iz 2002 god.

Senor Uwe SchmidtSenor Coconut je verovatno najpoznatij projekat nemca Uwe Schmidta, aktivnog prestavnika frankfurtske elektronske scene ranih (a vala i kasnijih) '90-ih. Osim što je vlasnik etikete Rather Interesting, već više od decenije radi pod raznim pseudonimima (techno, experimental, industrial projektima) kao što su: Atom Heart, AtomTM, Lisa Carbon Trio, Dots, Flextone, Midisport, Lassigue Bendthaus, DOS Tracks, Flanger, Datacide, Ongaku, Geeez 'N' Gosh, Masters of Psychedelic Ambiance, itd., pod kojima je izdao više od stotinu albuma.

Omot1997 se odselio u Santiago de Chile i otprilike u isto vreme debitovao sa projektom Senor Coconut sa albumom El Gran Baile, ubrzanom kolekcijom klasičnih latino snimaka, modifikovanih i rearanžiranih u pesme čiji su žanrovi - Nova Raro, Jive Electrico, Samba Virtual - postojali samo u Šmitovoj glavi. Razultat je zvučao kao presek Perez Pradoa i Raymond Scotta, sa trostrukim brejkovima. Međutim, bilo je to 2000 kada je El Baile Aleman (Nemački ples), sada pod nazivom Señor Coconut y su conjunto, bukvalno prodrmao svet. Sa obradama najpoznatijih numera nemačkih elektro-pionira Kraftwerk u latino stilovima i instrumentaciji od kumbije do ćaćaća i merengea. Na čelo conjuntoa su stali, i do danas ostali, pevači Argenis Brito (Mambotour) i Jorge Gonzalez (Los Prisioneros).

HumorBez lažne skromnosti, El Baile Aleman je predstavljao disertaciju na poznavanje globalnih kontradikcija i pop muzike, suptilno prodirući u konvencionalnu mudrost autentičnosti, identiteta i tradicije. Ovo remek delo je, pored ostalih svojih kvaliteta, demostriralo da Kraftwerk nisu bili samo tehnološki fenomen i majstori ikonografije, već i vrsni kovači melodije. Takođe, on je dovao u pitanje samu definicije "elektronske" muzike, podsećajući slušaoce da su savremena salsa i merenge često isto toliko "isprogramirani" kao i najtvrdokorniji teutonski (čitaj: bavarski) tehno.

OmotSama Šmitova pozadina je dodatno zakomplikovala priču. Sa jedne strane, eto nemca koji živi u Čileu /Cile/ i koji daje počast svojim sunarodnicima na lokalnom muzičkom jeziku. Neki kritičari su ga optuživali kao eksplotatora, dok su drugi njegov novi muzički pravac (planiran dosta pre prelaska u Čile /Cile/ prepisivali prirodnom i logičnom nastavku njegove migracije. Ali, svi oni su propustili da uoče specifični Šmitov kič humor i činjenicu da je, i pored nakrivljene palme, Čile /Cile/ prilično drugačija zemlja od karipskih kultura koje su izrodile tropske pravce sa kojima se Šmit igra.

OmotomotOmotNjegovi dalji projekti pod zastavom kokosa (Coconut) mogu se posmatrati kao razni izleti. Nakon uspešnih turneja, Šmitova muzika iz hard diska se pretvorila u poveće big-bend aranžmane, pa je Šmit lansirao Señor Coconut and His Orchestra, sa kojima je obradio velike pop standarde kao što su Smooth Operator (Šade) i Riders on the Storm (Doors), i koje je izdao 2003 na albumu Fiesta Songs. Za svoj album iz 2005 Senor Coconut Presents Coconut FM: Legendary Latin Club Tunes (prvi album snimljen za franfurtsku etiketu Essey), Šmit je napravio izbor reggaetona, fank karioke i kumbije koji je izbrisao granice između mainstreama i undergrounda (pogotovo kada gospodin preuzme svoju Don Atom personu da najavi prvi svetski primer kombinacije acid reggaeton - tj. "aciton").

Pročitajte, ako vas interesuju dalje informacije, intervju koji smo preveli iz britanskog tehnički-orijentisanog časopisa Sound On Sound:

Koncert - Senor Coconut