Rubén Blades

Sa plejera: Rubén Blades - Juan Pachanga

Carmen MirandaPevač Ruben Blades je svakako jedna od vodećih muzičkih figura Paname /zastava Paname/. Kao bivši član bendova koje su predvodili legende kao što su Ray Baretto i Willie Colón, ovaj je nastavio da razvija sopstveni stil salsa muzike. Kod njega, pored rečitih tekstova, klasične duvačke i perkusione instrumente zamenjuje moderni pristup sa sintisajzerima i bubnjevima. Kao što se vidi na slici, podseća na američke pop pevače ne samo po izgledu već i sa tekstovima koji odgovaraju srednjoj društvenoj klasi Centralne Amerike. To je normalno rezultat odgoja u tipičnoj porodici u predgrađima Panama Cityja gde je i povukao muzičke korene, jer su mu se oba roditelja bavila muzikom. Roditelji su kasnije emigrirali u SAD.

Kao tinejdžer, Blades je počeo da peva američke pop i rok pesme. 1963 je postao pevač benda Saints u kome je svirao i njegov stariji brat. Političke neprilike sredinom '60-ih jasno su uticale na izgradnju njegovih kasnijih stavova i patriotskog duha.

On je i tokom studija nastavio da se bavi muzikom sa sastavima Conjunto Latino i los Salvajes del Ritmo. Kontakt sa američkim producentom sastava Joe Cuba je usledio odmah po prvom albumu, mada je on prvo želeo da završi koledž. Međutim, odluka o putu je usledila kada su panamske vlasti zatvorile univerzitet (mada se ubzo i vratio da diplomira). U SAD je prvo snimio From Panama to New York, sa Pete Rodriguezom.

U SAD odlazi u Njujork gde uzima posao u famoznoj latino orijentisanoj izd. kući Fania Records. Godinu dana kasnije zamenjuje Tito Allena kao vokalistu u Ray Barrettovom bendu. Nakon što je Barreto otišao da kreira latin fusion bend, Blades preuzima rukovođenje grupom koja se sada zvala Guarare. '75 je komponovao i otpevao Canto Abacua izašlu na albumu Barretto, sa kojom se proslavio i bio proglašen kompozitorom godine od časopisa Latin New York. Takođe je svirao sa bendom Willie Colona, sa kojim je bio 6 godina. Njihova saranja je dostigla vrhunac sa albumom Siembra koji se prodao u tiražu od 3.000.000 (miliona) kopija. Na ovom albumu je i hit Pedro Navaja - najprodavaniji singl u istoriji salse. Blades se čak može pohvaliti i cenzurom, kada je jedna njegova pesma proglašena "opasnom" i zabranjena za emitovanje u Majamiju.

Sa svojim novim bendom Los Seis del Solar, koji je osnovao 1982, počinje da se bavi fuzijom latin, rok, rege i karipskih ritmova i sledeće godine snimaju debi album Buscando América. Naredne godine Blades upisuje međunarodno pravo i magistrira na Harvardu. Tokom '80-ih uspešno balansira svoju muzičku karijeru sa glumačkom a kasnije i političkom, a takođe je komponovao muziku za mnoge filmove.

Mada sa suprugom glumicom Lisa Lebenzon živi u Kaliforniji, ostaje politički aktivan pa se čak kandiduje za predsednika Paname /zastava Paname/ 1994, zauzevši zavidno drugo mesto. Osnivač je i nove političke partije u Panami.

Iako je većina njegovih pesama na španskom, snimio je 1988 jedan album na engleskom jeziku sa nazivom Nothing but the Truth, sa pesmama autora kao što su Lou Reed, Elvis Costello i Sting.