Ray Barretto

Sa plejera ide numera: Encendido Otra Vez

Ray B.Najpoznatiji latino kongero svih vremena je bio i važna ličnost ondašnje salsa scene. Portorikanac /zastava/ po poreklu, svirajući konge snimio je ogroman broj numera, uglavnom sarađujući sa svim velikom imenima latino muzike. Takođe je predvodio nekoliko inovativnih i progresivnih latin-džez bendova. Njegov stil je bio intenzivan i avanturistički eklektičan u odnosu na standardne salsa bendove. Ne samo da nije strahovao od upotrebe elektronskih instrumenata, već je eksperimentisao i sa strukturom pesme. Sve to nam govori o njegovom širokom muzičkom obrazovanju i interesima, što je sigurno proizvod toga što je pre latino muzike svirao džez. Sam je tvrdio da je naučio da svira Swing stil pre no što je majstorski savladao latin groove.

Ray B.Prvi put se sreo sa kongama služeći vojsku u Nemačkoj. Po povratku u Njujork počeo je da sarađuje sa lokalnim džezerima. Postepeno je napredovao i napokon krajem '50-ih zamenio Mongo Santamaria u bendu Tito Puentea gde je ostao četiri godine. Svojim prvim angažmanom u funkciji bendlidera za Riverside 1962 uspeo je da napravi krosover hit (ubo je 17 mesto na pop top listi) Naredne godine na Tico sa El Watusi (gde je počeo da hvata puls popularne plesne muzike) Pokušao je da modernizuje zvuk ćarange sa dodavanjem duvačkih instrumenata i obrađujući rok i pop numere, kao što su neki latino izvođači radili tada.

Fania zvezde: R. Barretto y C. CruzSvoj glavni ulaz na scenu pravi sredinom '60-ih kao super-sešn svirač, svirajući na albumima imena poput: Gene Ammons, Cannonball Adderley, Kenny Burrell, Lou Donaldson, Red Garland, Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard, Wes Montgomery, Cal Tjader, itd. Prebacivanje u poznatu etiketu Fania mu donosi status jednog od vodećih latin džez umetnika. Tamo intenzivno radi i oko '70 postaje muzički direktor Fania All-Stars benda. Svoj trend-seterski i nemirni eklektični duh se ispoljava i tokom '70-ih, kada snimajući za Atlantic pokušava da u svoju muziku ugradi funk i rok elemente, doduše sa ograničenim uspehom.

1981 snima visoko kotirani album La Cuna (CTI) na kome su gostovali Tito Puente, Joe Farrell i Charlie Palmieri. Zauzeo je mesto muzičkog urednika Bravisimo televizijskog programa. 1985 učestvuje u internacionalnom all-star anti-apartheid muzičkom i video projektu Sun City. 1992 predstavlja novi latin džez sekstet New World Spirit sa kojim snima zanimljive albume za etiketu Concord Picante.