Oscar d'León

Sa plejera ide numera: El Malo

Oskar dLeonKod salsa pevača venecualenskog /zastava/ porekla Oscar d'Leóna, veština improvizacije je kombinovana sa autentičnim tonom glasa.

Oskar dLeonPošto je rođen u Etaminu, pregrađu Karakasa, glavnog grada Venecuele /Venecuela/, na samom severu J. Amerike, bio je u prilici da (geografski) bude pod uticajem praktično svih muz. žanrova. Pre svega, lokalni trend ga je podveo pod uticaj kubanskih muzičara kao što su: Beny Moré i la Sonora Mantacera, kao i latino izvođači bazirani u Njujorku poput Eddie Palmieria i Willie Colóna. Učio je sam da svira bas slušajući i svirajući preko muzike sa ploča(!). On za sebe skromno tvrdi da nije maestro kao što to mnogi tvrde. Već je pokušavao da zvuk svog instrumenta učini što koherentnijim.

Oskar dLeonBivajući visoko kotirani izođač u svojoj zemlji, d'León je uporno radio na konsolidaciji svojih kvaliteta širom sveta. Tokom cele njegove karijere pratio ga je osećaj uživanja tokom nastupa. Jednom prilikom 1966 u intervjuu za poznati Chicago Tribune: "Moja poruka nije o ekologiji ili politici, već prosto o ljudima - o tome da se dobro provedu i da me se sećaju kao nekoga ko ih iskreno voli".

OskarSvoju ranu karijeru pevača je balansirao sa stalnim poslom taksiste i radnika u fabrici. Svoj prvi hit Pensando en Ti je napravio odmah po formiranju svog prvog sastava Dimensión Latina. Tri godine kasnije, osnovao je svoju drugu grupu Salsa Mayor. D'Leon tada uveliko poznat pod nazivom Leon de la Salsa ("Lav Salse") je išao na brojne turneje sa zaista velikim bendovima.
Kao da mu nije bila dovoljna 19-očlana postavka, sa kojim je svirao po turnejama i snimao po studijima, u kojoj je bilo 5 saksofona, po 4 trombona i truba, d'Leon je 1996 na turneje išao sa 15-očlanom grupom. Zahvaljujući izuzetno uspešnim svetskim turnejama, postao je prvi latino koji je potpisao ugovor sa izd. kućom BBC.

Nakon niza izdanja poznih '90-ih, d'Leon se u novom milenijumu vratio sa izdanjem Doble Play.

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2015-10-18