Orquesta Aragón

Sa plejera ide klasik Siboney (1999, album La Charanga Eterna, vokal Omara Portuaondo)

1957

Jedna od najboljih charangi 1950 i 60-ih i najstarijih kubanskih /zastava/ sastava svih vremena. Bend je 1939 pod imenom Ritmica 39 okupio kontrabasista Orestes Aragón Cantero. Svojstvenost su bili kvalitetni muzičari i ritmičke inovacije unapređivane cele karijere. Tokom karijere im se takođe razvijao i muzički repertoar, koji je počevši od danzona, preko cha cha cha otišao u pachanga i son fuzije. Nakon sedam decenija još uvek nastupaju bazirani u Havani.

nova fotka
1990s

1949. na čelo benda dolazi Rafael Lay Apesteguía koji u narednih par godina uvodi nova imena, čime bend ulazi u drugu fazu. Svoju klasičnu formu ansambla dobijaju 1955 u sastavu: Rolando Lozano (flauta), Pepe Olmo i Rafael Lay (vokali), Lay, Filiberto Depestre i Celso Valdés (violine), Pepe Palma (klavir), Jose Beltran (kontrabas), Panchito Arbolaez (giro), Orestes Varona (timbale) i Guido Sarria (konge). Od tada do 1958. izdaju četiri albuma za RCA. 1959 dodaju i treći vokal i sastav dobija svojstveni zvuk sa flautom i violinom ispred živahne ritam sekcije.

U to vreme pomame za rok'n'rolom i tvistom, ovaj bend dokazuje fleksibilnost i sklonost mešanju žanrova snimivši kombinacije ovih trendova sa cha cha. Revolucija nije uticala na uspeh benda osim u internacionalnom aspektu. Ali to se da prenebregnuti jer su tokom celokupne svoje karijere gostovali u preko 30 zemalja.

Bend odiše porodičnom atmosferom jer je u više navrata sin nasledio oca. Tako i 1982. Rafael Lay Jr. nasleđuje oca kao prva violina i od tada ovaj orkestar biva izvor inspiracije za mlađe generacije muzičara.