Omara Portuondo

Sa plejera ide njena izvedba poznate numere: Quizas Quizas Quizas

Preporođena zajedno sa ostalim starim kubanskim muzičarima projektom Buena Vista Social Club, ova dokazana diva kubanske muzike je opet potvrdila svoju vrednost i u ovom veku.

Omara PortuondoRođena Havanka, dolazi iz relativno porodice u kojoj je od ranih nogu bila okružena pevanjem svojih roditelja. Tako je i sama rano počela da peva po školskim horovima i raznim proslavama.

Starija od njene dve sestre bila je plesačica u putujućem kabareu Tropicana, gde je provela mnoge sate na probama. Tu je 1945 čak i započela svoju karijeru, ali kao plesačica. Tako je oformljen i prvi sastav Loquimbambla Swing u kome je Omara plesala i pevala zajedno sa Cesar Portillo De La Luzom, Jose Antonio Mendezom i pijanistom Frank Emilio Flynnom. U njemu, kao i u sastavu Orquestra Anaconda, imala je prilike da radi na razvijanju sopstvenog stila pod uticajem džeza i bosa nove.

1952 zajedno sa svojom sestrom Haydee i pevačicama Moraima Secada i Elena Burke formira vokalni sastav Cuarteto d'Aida, sa kojim je nastavila da radi i nakon izdavanja svog prvog solo albuma Magia Negra 1959. Na žalost, njihov rad je bio ozbiljno poremećen nakon kubanske revolucije, tako da više nisu mogli da nastave sa gostovanjima u Majamiju, Florida. Njena sestra je odabrala da živi u egzilu zajedno sa mnogim svojim zemljacima, a Omara je posvećeno nastavila da svira sa svojim kvartetom sve do 1967.

Mada je tokom 1970-ih nastupala sa Orquestra Aragon, ona je poput mnogih drugih kubanskih muzičara radila sa pola snage, sve do sredine '90-ih kada je odlučila da se definitivno povuče. Taj plan je poremetio Raj Kuder (Ry Cooder) koji je u to vreme snimao na Kubi /zastava/ sa Chieftains i koji se naredne godine vratio na Ostrvo da snimi famozni The Buena Vista Social Club. On je pozvao Omaru da se pridruži dotičnoj all-star grupi na svetskoj turneji. Da nije bilo tog poteza ona verovatno ne bi 1998. snimila duet-album Desafios sa Chucho Valdesom.