Olodum

Sa plejera iznad: Olodum - Nossa Gente

Olodum bend fotografija
logo

Ovaj interdisciplinarni prevashodno muzički projekat je pored ostalog levo orijentisani aktivistički pokret, osnovan 1979. okupljen je oko borbe za ljudska prava i protiv socijalno-ekonomskih nejednakosti i rasne diskriminacije. Samo ime je uzeto iz Yoruba jezika i označava vrhunsko božanstvo. Tokom postojanja su snimili desetak albuma i sarađivali sa velikim brojem velikih imena iz šireg umetničkog spektra. Pored drugih, bili su tu i: Jimmy Cliff, Herbie Hancock, Michael Jackson, Paul Simon i Spike Lee. Pošto su poreklom iz severoistočnog Brazila /zastava/ (Bahija), najaktivniji su u gradovima kao što je rodni Sao Salvador. Konkretno u tom gradu, gde imaju i svoj mesečnik, organizuju kurseve i održavaju predavanja; dok na karnevalu redovno uspevaju da u paradu okupe masivni bloko (Olodum i jeste u osnovi Bloco Afro) sa hiljadama učesnika od kojih je oko 400 muzičara!

Zapravo, od samog nastanka u roku od par godina imali su na hiljade članova. 1983 je pak bila presudna godina kada je ispred uspostavljene asocijacije Grupo Cultural Olodum stao meštre (učitelj / vođa) Neguinho do Samba, koji je postao odgovoran za dobitno kombinovanje velikih muzičkih pravaca rege i samba a koja je postala njihov "signaturni" pravac. 1987 obijavljuju prvi album koji se prodao u preko 50.000 kopija, a u narednih par godina turnejišu po Evropi, Aziji i S. i J. Americi. Treba napomenuti čuveni nastup sa Paul Simonom u Central parku (NY, SAD), gde se skupilo neviđenih 750.000 gledalaca. Tadašnji predsednik organizacije biva pozvan od strane fondacije Ford u Atlanti gde dobija status počasnog građanina. Hit Nossa Gente iz 1992 biva reizdat od velikana brazilske muzičke scene Caetana Velosa i Gilberta Gila na albumu Tropicália 2.

Tokom '90-ih slede brojne turneje u skoro 20 država, uključujući sada i Afriku, i zlatni (O Movimento 1993 - 100.000) i platinumski (Children of the Sun iz 1994 - 250.000) albumi.

Olodum bend fotografija
Olodum bloco - poznati po brazil/rege obojenom brendovanju