Mo' Horizons

- kratka biografija -

Sa plejera ide numera: Tu Fiesta Personal sa albuma Sunshine Today

Mo Horizins
Mo Horizons - duo iz Nemačke

Producentski i DJ duo iz Hanovera, Nemačka sačinjen od Ralf Droesemeyera i Mark Foh Wetzlera formiran je poznih 1990-ih. Od 2002. takođe počinju sa nastupima uživo. Žamrovska eklektičnost njihovog izraza može se ilustrobati tagovima sa LastFM-a: downtempo, acid jazz, nu jazz, soul, funk, dub, trip hop, big beat, bossa nova, boogaloo i drum'n'bass. Prethodno, Ralf je sarađivao sa Cunnie Williamsem i Randy Crawfordom, a Foh je bio poznati (hiper-aktivni) kolekcionar ploča i "kućni" (PC) producent.

U želji da obogate svoj DJ set i prošire muzički izraz, u kombinaciji sa tada već izašlim iz eksperimentalne faze i u procvatu global music / world beat / electro latin (nu-jazz) trendom, krenuli su da prave sopstvenu muziku i postavili temelje za Mo' Horizons. Već sa uspehom prvih izdatih singlova bilo je jasno da im sledi uspešna stvaralačka producentska i remiks karijera, koja će obogatiti zvuk mnogih klubova sa savremenim nu-jazz i lounge zvukom za iskusniju publiku sa rafiniranim ukusom, u kojima ne dominira "dance 4/4" dogma.

Mo Horizons duo
Mo Horizons

Svakom kvalitetno informisanom sladokuscu modernog džezi world-eklektičnog ovaj projekat je doneo brojne momente audio ekstaze, dajući ustaljenim žanrovima pout latina (bilo brazilski ili kubanski inspirisanih) novi i neretko vrlo veseo i dinamički ton (poput drugih kolega sa evropske lounge scene: Club Des Balugas, Juju Orchestra, Montefiori Cocktail...). Svoj zvuk dobijaju poput ostalih evropljana izlišnom upotrebom savremenih studijskih tehnika kao što su semplovanje, sekvenciranje i generalno kompjuterski "inženjering" zvuka.

Uživo...

Od starta su prisutni na kompilacijama (još od poznatog serijala Buddha Bar), ali su u više navrata snimili latino orijentisane albume i numere (u single i EP formi; zbog čega ih konačno i spominjemo), poput albuma Come Touch The Sun, Sunshine Today i Remember Tommorow, od kojih je poslednji Mo'Horizons And The Banana Soundsystem iz 2011. Što se remiks delatnosti tiče, počujte njihov samba remiks numere El Barrio od Fort Knox Five. A situacija je u savremenom duhu i obratna, tj. njihove numere su remiksovali: Nicola Conte, Swag, Skeewiff, Bobby Hughes, Only Child i DJ Day.

Prvi album Come Touch The Sun je bio iznenađujući i neočekivani uspeh. Eklektična mešavina "živih" vokalnih i instrumentalnih uticaja iz soul '50-ih i '60-ih i funk iz '70-ih, sa modernim (digitalnim) studijskim tehnikama '90-ih. Dva singla su odmah našla mesto na DCC (zvaničnoj nemačkoj klabing top listi).
Drugi album Remember Tomorrow se stilski nadovezivao na prvi, sa time što je bio više dance orijentisan.
U trećem izdavačkom puduhvatu, ohrabreni novim iskustvima sa gostovanja i putovanja, duo istražuje nove granice umetničkog izraza. Tako su 2003 (i potpuno u skladu sa naslovom) …And The New Bohemian Freedom dalje proširili svoje "Horizons".
Četvrti album Sunshine Today iz 2007, nakon 8 godina konstantne produkcione aktivnosti, odiše kvalitetom i iskustvom. Večno inspirisani suncem, sada sa uticajima sakupljenim sa gostovanja i turneja po celom svetu (Australija, Brazil, Portoriko, J. Afrika i Evropa) inteligentno spakovanih u kombinaciji sa poluvekovno rasprostrenim muzičkim elementima (soul, džez, latino, klabing...) ovaj album je skup njima svojstvenih osvrta na istorije zabavne muzike.
Period oko desetogodišnjice postojanja je pored jubilranog Mo'Horizons - 10 years of… obeležilo par EP-jeva (Remixes i Brand New) i singlova (So On). Zatim 2011, usledio je projekat Mo’ Horizons and the Banana Soundsystem, kao posledica – da citiramo njihove reči: "Toliko smo putovali, svirali, puštali, potrošili vremena i energije na turnejama da smo zamalo 'probananisali'!" Što je zapravo mali cinični osvrt na soundsystem kulturu (nastala na Jamajci i simbolizuje, nazovimo ga "pokretni sistem za žurke").

Autor veruje da priča ovde ne prestaje i da ćemo svakako čuti još od ovih momaka.

Diskografija – albumi:

  • Come Touch The Sun Stereo Deluxe 1999
  • Remember Tomorrow Stereo Deluxe 2001
  • ...And The New Bohemian Freedom Stereo Deluxe 2003
  • Sunshine Today Agogo Records 2007
  • Mo' Horizons And The Banana Soundsystem Agogo Records 2011

...plus nekoliko promo / bespl. izdanja (iz '01 i '04).